Изложби

Изложба "Записани в книгата на живота" в Етнографския музей при БАН

70 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Записани в книгата на живота"

Откриване: 15 май 2013 г. (сряда), 18:00 ч., Етнографски музей (пл. „Княз Александър I” № 1)

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Женска либерална мрежа със съдействието на Еврейски исторически музей при ОЕБ „Шалом”, ОКИ „Музей за история на София” и Държавна агенция „Архиви” организират изложба „Записани в книгата на живота”. Изложбата е посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията цели да покаже духа на взаимна почит и уважение на два от най-древните народи на земята – българи и евреи, които живеят хилядолетия наред заедно. Израз на този дух е хуманният акт на спасяването на  българските евреи през 1943 г. В тежките години на изпитание по време на Втората световна война българският народ, неговата интелигенция, обществениците, Светата Православна църква, с решаващата роля на цар Борис III показаха на света, че имаше избор и спасиха 50 хиляди човешки живота.

В изложбата са показани ритуални еврейски предмети – свитък на Тора, дреха на Тора, показалки, рог (шофар), старинна женска празнична роба (биндали), старопечатни книги, Агада за Песах и др.

Авторите на изложбата Анита Комитска и Андрей Тонев са избрали да пресъздадат акта на спасяването през погледа на спасените евреи. За пръв път посетителите могат да видят наградите от Американския конгрес на оцелелите от холокоста, Лигата против клеветите и Световния еврейски конгрес, дадени през 1994 г. в САЩ на цар Борис III като спасител на българската еврейска общност.

В експозицията са представени и наградените рисунки на деца от 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов” и 134 СОУ „Димчо Дебелянов” с преподаване на иврит, спечелили конкурса на ИЕФЕМ-БАН „Живеем заедно”.
Автор: ИЕФЕМ - БАН
13.05.2013 г. 15:28
Посетено: 941
Етикети: спасяване на българските евреи, холокоста, изложба, ИЕФЕМ - БАН, Записани в книгата на живота
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16989-izlozhba-zapisani-v-knigata-na-zhivota-v-etnografskiya-muzey-pri-ban