Изложби

Изложба фотография на Веселина Николаева в галерия "Credo Bonum"

Просто линия. Ничията земя между България и Турция

Изложба фотография на Веселина Николаева в галерия "Credo Bonum"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum"
представя

Просто линия
Ничията земя между България и Турция

Изложба фотография
Веселина Николаева


14 май – 14 юни 2013
Откриване – 14 май (вторник), 18.30 часа
Галерия "Credo Bonum", ул. Славянска 2


◊ ПРОЕКТЪТ

Галерия "Credo Bonum" представя проекта “Просто линия” на Веселина Николаева, който представя изследването на авторката върху границата между България и Турция, което авторката прави между 2004 и 2008 г. Това е първото допускане на фотограф, който да снима вече изоставените обекти на гранична полиция и ивицата земя между двете държави.

Веселина Николаева снима изоставени стратегически и жилищни сгради от българската страна на границата, както и много пейзажни снимки от „ничията земя”. Отделно авторката посвещава много време на изследване на архивите на МВР, военните и държавния архив за да научи повече за историята на тази граница, която сменя 5 пъти линията си през 20. век, превръщайки я в най-бързо променящата се граница на Балканския полуостров. Резултатът е събран в книга, която включва множество фотографии от „преди и сега” на българо-турската граница и няколко есета.

Изложбата в галерия "Credo Bonum" представя селекция от общо 18 фотографии включени в проекта, обобщени в две серии, едната от 8 (участвала във FotoFest Houston USA), другата от 10 фотографии (показани лятото на 2012 г. в центъра по изкуство BOZAR Brussels).
 
“Просто линия” следва основната концептуална линия на авторката, който може да бъде наречена сантиментален конццептуализъм. Както самата тя казва: „Аз документирам факта, че всичко изчезва завинаги”. Веселина Николаева снима изчезващи култури и колективната носталгия на обществата, тяхното усещане за загуба и отчуждение, както и техните механизми за справяне с глобализацията. С други думи, интересът на авторката е към „слепите петна” на обществата.

Конкретно за този проект Веселина Николаева казва: „Просто линия“ е моето пътуване към необговореното минало на България и историята за празната ивица земя, която някога бе външна граница на Варшавския договор, а днес представлява новият външен предел на Европейския съюз”.

Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
12.05.2013 г. 13:14
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16975-izlozhba-fotografiya-na-veselina-nikolaeva-v-galeriya-credo-bonum