Изложби

Изложба "Арени - един живот между киното, малката пластика и живописта"

90 години от рождението на Петко Бончев

Изложба "Арени - един живот между киното, малката пластика и живописта"
Сизиф, 90-те години, бронз и стъкло, 30 х 46 х 10 см.
Фотограф: Веселина Маркова



◊ СЪБИТИЕТО

Арени - един живот между киното, малката пластика и живописта
90 години от рождението на Петко Бончев


11 май – 9 юни 2013 г.

Откриване на 10 май, петък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000 (вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Организираната в СГХГ юбилейна изложба проследява пунктуално основните посоки на развитие в творчеството на Петко Бончев. Експозицията осветява едно богато и разнообразно художественото наследство, което се проявява привидно равностойно както в сценогарфията за филми, така и в малката пластика и живопистта.

В рамките на изложбата гостите ще имат възможност да видят игралните филми - “Бялата стая”, “С дъх на бадеми”, както и пълнометражния документален филм за Николай Гяуров “Аз не живея един живот”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Поел по пътя на архитектурата, Петко Бончев се дипломира в Държавна политехниха в София през 1952 г., за да може само след две години да се потопи в света на киното. Назначен е в Студия за игрални филми „Бояна”, институция, с която ще остане свързан през целия си живот, и е художник на филми като „Инспекторът и нощта“ (1963), „Късче небе за трима“ (1965), „Карамбол“ (1966), „С дъх на бадеми“ (1967), „Прокурорът“ (1968), „Бялата стая“ (1968), „На всеки километър“ (1969-1971), „Тайфуни с нежни имена“ (1979), „Аз не живея един живот“ (1981), „Спасението“ (1984) и др. И докато реализира една след друга тези батални епопеи на киноекрана, Петко Бончев системно изгражда един камерен (интимен) поетичен свят от образи - живопис и малка пластика.

Това изящно наследство на художника, което сам той показва в няколко самостоятелни изложби приживе, остава слабо проучено и непознато за публиката. Настоящата експозиция в СГХГ дава възможност в една относителна цялост да бъде обозрян именно този творчески ракурс, в който малката пластика, като че ли ни дава възможност да провидим симбиозата между сценографията и живописта и взаимното преливане на изразни средства, чрез които кадърът от киноекрана се превръща в картина, а платното оживява като сцена от филм.

В изложбата са включени творби от фонда на СГХГ и частни колекции, както и документи от фотоархива на Българска национална филмотека.

Автори на използваните в експозицията фотографии са: Ирина Пеева, Донка Йолова, Лоте Михайлова, Крум Костов, Жени Вълова, Георги Русинов, Елена Димитрова, Младен Чавдаров, Красимир Арабаджиев, Лена Хуртарска, Тодор Костов, Корнелия Антонова, Николай Господинов.

Изложбата се осъществява в партньорство с Българска национална филмотека, Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, Сдружение „АртистАутор“, Сдружение „МузикАутор“.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
08.05.2013 г. 17:13
Посетено:
1982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16956-izlozhba-areni-edin-zhivot-mezhdu-kinoto-malkata-plastika-i-zhivopista