Изложби

Изложба на Теодора Драганова в галерия-книжарница "София прес"

Скулптурни форми от дърво и метал

Изложба на Теодора Драганова в галерия-книжарница "София прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Теодора Драганова
Скулптурни форми от дърво и метал

9 -17 май 2013

Откриване на 9 май 2013 г. от 18.00 ч.
Галерия-книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29       

Това е първата самостоятелна изложба на Теодора Драганова, но творческата й биография доказва сериозните търсения и постижения в областта на релефа, медала, малките (и не толкова малки) скулптурни форми. Младата авторка определено е едно от новите лица на пластичните ни изкуства, впечатляващо с простотата и находчивостта на изказа си, с убедителния синтез, който постига между форма и идея.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Изложбата включва творби, подчинени на идеята за полифоничност. Обединяващата тема е използването на естествените материали: дървесина, преди всичко метал – желязо, бронз, месинг, мед, алуминий, в комбинация с камък и хартия.

При бронзовите релефи и медали е използвана техниката леене на пръст, която не позволява прекалено навлизане в детайл, което пък е основна и съществена особеност на предметите от бронз, представени в изложбата.

Предметите от дърво са изработени от вече излезли от употреба или отпадъчни материали, захвърлени и „ненужни”, живеещи втори живот, след авторовата намеса.

Повтарянето на формите в нови варианти, контексти и серии, подчертава първоначалния замисъл и многопластовото авторово внушение.


Теодора Драганова
е родена през 1980 година. През 2003 г. завършва НХА – София, специалност „Метал”, степен бакалавър, а през 2005 г. – степен магистър. От 2007 до 2010 г. е редовен докторант в НХА, катедра „Метал”, от 2010 г. е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства в НХА – София. От 2005 г. е член на FIDEM (Международната федерация на медалното изкуство), а от 2007 г. – член на СБХ. Има десетки участия в национални и международни изложби и симпозиуми, лауреат е на награди от наши и международни конкурси. Живее и работи в София.


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
06.05.2013 г. 18:54
Етикети:
арт новинигалерия София пресизложба
Скулптурни форми от дърво и метал
медално изкуство
Теодора Драганова
Посетено:
1581
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16942-izlozhba-na-teodora-draganova-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres