Изложби

Творчески "Великденски очаквания" в Сливен с една изложба

Самостоятелна изложба на Аглика Икономова

Ценителите на изкуството на иконата се съпричастяват със светлината на християнския празник Великден и чрез творческия свят на едноименната изложба, представяща търсенията на авторката Аглика Икономова. Възрожденската къща „Д-р Георги Миркович” привлича през великденските дни почитателите на възрожденското изкуство на щампата на икони.

Акцент в изложбата получава намерението на авторката да привлече посетителите чрез „библейските притчи”, показани с художествените средства на жанра в нейните графични и традиционни икони (общо 25 на брой). Последните са сътворени върху дърво, като всички творби разкриват талантливия пестелив щрих на реставраторката, представящ сакралните образи, а и „животописа” на Света Богородица, Божия син, на Лазар и тайнството на Възкресението... Това, всъщност, е „основната тема” на сбирката.

Самостоятелната изложба „Великденски очаквания” е своеобразна илюстрация на виталния настрой и отношение на художничката към тържеството на Живота и афинитета й към светлината в битието и изкуството. Нейният поглед към сюжета за възкресението и празничното очакване на духовното тържество, носи и философската вглъбеност и схващането за основните житейски ценности, интерпретирани по оригинален начин чрез „цикличното разположение” на „разказите”, благоприятстващо разкриване спиралата на движение в живота.

Похвален е поривът на авторката Аглика Икономова към отпратките и възкресяването на по-стари художествени похвати. Тя изповядва убеждението, че в наше време практиката за създаване на „графични икони” намира по-умереното си приложение и претворяване от художниците, както и по-отдавнашната техника за създаване на щампи. Но именно в това вижда днес голямото творческо предизвикателство, намерило реализация в идеите и света на настоящата изложба.
Докосналите се до нея сливенци я възприеха като път към пречистване и духовно обогатяване в дните на светите християнски празници.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.05.2013 г. 02:19
Етикети:
Сливеникониизложба
Великденски очаквания
Аглика Икономова
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16937-tvorcheski-velikdenski-ochakvaniya-v-sliven-s-edna-izlozhba