Изложби

Изложба "Българската морска идея и Български народен морски сговор" във Военноморския музей

Документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията

◊ СЪБИТИЕТО

На 6 май, понеделник, Празника на Българската армия и Деня на храбростта, от 11.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Българската морска идея и Български народен морски сговор”.
      
Изложбата включва документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. Сред изложените материали са уставът, печатът и изданията на БНМС, дипломи и грамоти за спортни постижения на членовете на морските спортни легиони, оригинални скици, рисунки и акварели на български маринисти, илюстрирали изданията на организацията. Всички материали са от фонда на музея.
     
За четвърт век съществуване, от 1920 до 1944 г., организацията Български народен морски сговор се превръща в социален феномен и синоним на българската морска идея. Тя развива разностранна дейност за популяризиране на идеята като общобългарска и за превръщане развитието на морското стопанство и отбраната на бреговете в приоритет на националната политика.
     
Събитието е част от инициативите на Военноморския музей по случай 130-та му годишнина, която се отбелязва през 2013 г. При откриването на изложбата ще бъде представена и юбилейна марка „130 години Военноморски музей”.
    
Традиционно, по случай 6 май, всички филиали на Националния военноисторически музей, сред които е и Военноморският музей във Варна, ще работят безплатно за посетителите.


Военноморски музей
гр. Варна, бул. "Приморски" 2

Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
03.05.2013 г. 15:33
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16930-izlozhba-balgarskata-morska-ideya-i-balgarski-naroden-morski-sgovor-vav-voennomorskiya-muzey