Изложби

Галерия "Възраждане" представя изложба живопис на Николай Караджов

За първи път в Пловдив изложба на големия живописец

Галерия "Възраждане" представя изложба живопис на Николай Караджов


◊ СЪБИТИЕТО

На 07.05. до 27.05.2013 г. от 18.00 ч.

в галерия "Възраждане"

за първи път в Пловдив ще се открие

изложба живопис на Николай Караджов
.


◊ ЗА НИКОЛАЙ КАРАДЖОВ

Хладно изтънчените персонажи на Николай Караджов са впрегнати в композиции, поднесени интелигентно и естетски. Независимо дали са натюрморти или с хора, картините дишат с лека меланхолия и аурата им разпръсква определена самотност и романтичния финес на едно очакване, на една недоизказаност.

Статичността на живописваните жени има статуийно излъчване, а нарисуваните статуи оживяват под лунната светлина за евентуални приключения.

Спокойният магичен климат в творбите на художника носи много директно към зрителя своята имагинертност и човек трудно задържа възхищението си, с усещане, че там някъде се случва още нещо... още нещо.

Краси Алексиева, 2013 г.


„Неуловимостта и магията на приликата са едни от страните в изкуството на Николай Караджов. Картините му са нов свят и ние, зрителите, като неуморими изследователи търсим в тяхното  съвършенство черти, които да ни идентифицират. В този смисъл степента на аналогията е винаги успех, защото опитът за съизмерване с тяхната дълбочина поддържа илюзията за собствената ни дълбочина”.

Димитър Грозданов, из словото му при откриването на самостоятелната изложба на Николай Караджов в Русе.


„Тази изтънчена живопис, толкова лична като почерк, е събрала в себе си богатството на съзерцанието, преминало прага на видимото и обогатено от въображението. Тази именно живопис изисква  необикновен талант, особена съсредоточеност и стоически усилия за реализация. Николай Караджов е самотен майстор на самотен връх, който е негова суверенна територия. Оттам той съзерцава света и го пресъздава на платното”.

Георги Шапкаров, в „Култура”.  


◊ ВИЗИТКА

Роден на 8 август 1950 г в село Малчика, Плевенска област.

Завършил Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански през 1975 г. От 1976 г. участва в художествения живот в България. През 1979-а е приет за член на СБХ. Участва в множество Общи художествени изложби в страната, както и в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Австрия, Холандия, Финландия, Португалия, бившата СССР, Румъния, Чехия, Мексико, Коста Рика и др.

Индивидуални изложби: София - 1981, Ловеч - 1984, Рига (Латвия) - 1986, "Леседра” (София) - 1994, Лейтън Хауз Музеум (Лондон) - 2000, „Аруид” (Русе) - 2005, фоайето на Доходното здание (Русе) - 2010, „Импресия арт” (София) - 2011.

Творби на Николай Караджов са собственост на НХГ София, СГХГ, на много окръжни и градски галерии в България. Сбирки от негови картини са част от колекциите на ценители от цялата страна.

Автор: Дима Алексиева
30.04.2013 г. 13:33
Посетено: 1281
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16923-galeriya-vazrazhdane-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-nikolay-karadzhov