Изложби

Трета годишна фотоизложба на Експедиция "Преоткрий България"

27 април - 10 май 2013, София, Моста на влюбените зад НДК

Трета годишна фотоизложба на Експедиция "Преоткрий България"
Крепостта Кастра Мартис в гр. Кула


◊ СЪБИТИЕТО

58 нови снимки от малко известни археологически дестинации в страната ще видят посетителите на третата годишна изложба на Експедиция „Преоткрий България“ на Моста на влюбените зад НДК на откриването й на 27 април, събота, от 12:00 часа.

Тракийското светилище в Мишкова нива, 40-те гробници в местността Пропада, Алботинският скален манастир, римското тържище Дискодуратера, античните крепости Кастра Мартис и Кастра ад Монтанезиум са само малка част от скритата история на България, която ще бъде на моста до 10 май.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Експедиция „Преоткрий България“ започна през 2010 година. Целта е да показва на хората малко известни, добре забравени или съвсем нови археологически и исторически забележителности от България.

Мобилен репортерски екип с „Шевролет Каптива“ пътува многократно по различните дестинации на родината, посещава и заснема места, за които малко хора знаят, и ги публикува на страниците на партньорските медии, а веднъж в годината прави изложба на Моста на влюбените зад НДК със съдействието на Дирекция „Култура“ към Столична община.

Експедицията се организира от Сдружение „Културни проекти“ и Агенция Булфото. Спонсори са „София Ауто“, „ХДИ застраховане“ и „Шевролет България“.

На въпроси от областта на историята и археологията ни отговарят проф. Христо Матанов, проф. Валерия Фол, доц. Бони Петрунова, археолозите Веселин Игнатов и Константин Господинов, както и много техни колеги от Националния институт по археология с музей към БАН.

Ръководител на експедицията е Евгени Димитров, професионален фотожурналист, изкушен от пътешествията и историята. Идеята се ражда след едно гергьовденско посещение из околностите на Ивайловград, където заедно със ПР мениджъра Людмил Каравасилев решават да поставят началото на идеята, която се развива вече четири години.

Екипът разчита да запали в повече хора ентусиазма да пътуват из страната и да откриват места, за чието очарование не са и предполагали досега.


За повече информация:
Евгени Димитров 0898 51 51 54
info@culturalprojects.org

Автор:
Мирослава Митева
Публикация:
25.04.2013 г. 18:57
Етикети:
фотографияБългарияСофияпроектфотоизложбаЕкспедиция Преоткрий България
Евгени Димитров
исторически забележителности
археологически забележителности
трета годишна изложба
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16898-treta-godishna-fotoizlozhba-na-ekspeditsiya-preotkriy-balgariya