Изложби

Изложба на Илия Желев в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис

Изложба на Илия Желев в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго", Варна
представя

Илия Желев
Изложба живопис


24 април – 23 май 2013 г.

Откриването ще се състои на 24 април 2013 г., сряда, от 18.30 до 20.00 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми).

• Пресконференция с автора на 24 април 2013 г., сряда, от 12,30 до 13,30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" 8.   

От 24 април 2013 г. в седемдесет и седмата поред изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи пловдивския художник Илия Желев. Това е третата му изява в „Ларго”. Още през 2008-ма година Желев беше първият майстор от висока класа, подал ръка на новооткритата варненска галерия. През есента на 2009-та Илия показа при нас прекрасните си картини заедно със своя колега и добър приятел Недко Итинов. След дълга пауза Желев отново пристига в морската столица. За многобройните си верни почитатели той е подготвил около 25 нови платна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Повече от 15 години Илия е търсен художник на международната художествена сцена в Европа. От 1994-та негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили  място в многобройни частни колекции. За Желев професор д-р Стефан Станев казва: „Всичко има в картините му: горещото южно слънце и писаните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ пламтящите багри на родопските халища и зелените планински ливади‚ синьото небе с червените луни над нашепващия легенди Царевец‚ символите в резбованите тревненски тавани и икони… От всичко това ще намерите в картините на Желев‚ пречупено през вътрешната му чувствителност и светоусещане и предадено на белия лист в една феерия от багри‚ символи‚ знаци и цветни хармонии‚ в едно приказно вълшебство‚ което те грабва‚ захласва и омайва.”

С картините си пловдивчанинът е своеобразен посланик на България в множество европейски градове, където е редил изложби. През миналата година негови творби бяха изложени редом с оригинали на Марк Шагал в съвместна изложба в Германия през март. “Две села, два свята - Марк Шагал и Илия Желев” се наричаше проектът, осъществен в Хамбург и Берлин от престижната галерия “Менсинг”. Това е голямо признание не само за художника, но и за високото качество на съвременното българско изкуство.

Изтъкнатият изкуствовед проф. Ралф Ренсман пише в една от речите си за изложбите на Желев: „В наситеността при наслагването на цветовете българинът се изявява като последовател на руснака Марк Шагал, един от четиримата безсмъртни на класическото модерно изкуство. Желев е сроден по душа с непринудеността  на Шагал. Както скромният с поведението си руснак е бил рисуващ поет в царството на един загадъчен откъснат свят, така и творецът Желев е очарователен разказвач в сферата на приказното. Сглобявайки  по нов начин своя свят от фантазии, той стига до различни изкази на магическия си конгломерат.”

И в настоящата изложба ще видим любимите теми и сюжети на пловдивчанина. Пъзелът от чувства и емоции, който реди, често ни изненадва с неочаквано съчетание на символи и знаци. Редом с чисто човешките и битови картини ще открием космически символи. До стилизирания образ на детето или родната къща Желев реди луни и звезди. В картините му винаги има стълби, които водят нагоре, в небесата. Багрите му са ярки, огнени, вълнуват сетивата със своята сурова категоричност.
   
Не пропускайте този пир за сетивата. Изложбата продължава до 23 май. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.

  
◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”  през 1987 год. За последните 20 години той натрупва внушителна творческа биография – над 70 участия в самостоятелни и групови изложби, като повече от две трети от тези участия са в изложби в чужбина.

Желев има над 25 изложби зад граница – в Берлин, Хановер, Дюселдорф, Анкара, Истанбул, Мюнхен, Страсбург, Цюрих. Негови картини са притежание на НХГ София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксембург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел. Живее и работи в Пловдив.

Автор: Нели Вълчева, галерист
22.04.2013 г. 19:21
Посетено: 1118
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16871-izlozhba-na-iliya-zhelev-v-galeriya-largo-varna