Изложби

"Арогантна живопис" на Свилен Стефанов в галерия "Юзина"

Голямоформатни живописни платна и подготвителните им етапи – рисунки, акварели, ескизи

"Арогантна живопис" на  Свилен Стефанов в галерия "Юзина"
Картина на Свилен Стефанов от изложбата „Арогантна живопис”. Фото: © Личен архив


◊ СЪБИТИЕТО

Арогантна живопис

Галерия „Юзина” представя изложбата на Свилен Стефанов
с куратор Десислава Монева

От 25 април до 15 май в пространството на галерия „Юзина” ще бъде представена изложбата „Арогантна живопис” на художника Свилен Стефанов. Тя съдържа голямоформатни живописни платна и подготвителните им етапи – рисунки, акварели, ескизи. Куратор на изложбата е арт директорът на галерията – Десислава Монева.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Творенията на автора преминават през опита на концептуализма и днес неговият израз е концептуално-ироничен, изразявайки се предимно със средствата на живописта. Неестетизирана, привидно груба повърхност, индустриални устойчиви материали при концептуална несъвместимост с и на живописния образ – тази  изложба не разкрива обичайното разбиране за живопис. Използвайки символичната образност много по-често, отколкото пряката репрезентация в изображения и форми, работите му са неуловими и често променящи основния фокус.

„Арогантна живопис” оформя границите на един цикъл, който авторът завършва като творчески процес, сочещ, макар и не директно, една реалност на социално-политически обективности на епоха и време – на нашето време. В живописните платна е уловим интересен контраст между границите на конкретната реалност и ума, и чувството за привидна свобода. Летящи кръстове, трансформиращи се в летящи самолети внушават някак иронично чувство за предопределеност и движение, но и несъгласие с цяла една декада от време. Непримиримост и категоричен реализъм в платната поднасят “арогантно” следствието, резултатът на историческата обективност още от първата световна война. Представен и развит е цикълът със стряскащото заглавие “Вълци влачат труп”, който би могъл да бъде отнесен към съзерцаването и аналитичната посока на конкретната декада от време.


ЗА ХУДОЖНИКА

Свилен Стефанов (1966, София). Работи в областта на живописта. Професор в НХА по история на изкуството на ХХ в. Доктор на изкуствознанието. Критик и куратор. Главен редактор на сп. „Изкуство и критика”. Свилен Стефанов е един от основните представители и идеолози на създадената през 1994 г. софийска група XXL. Този пределно популярен сред широката културна общественост, ценителите и колекционерите кръг от автори, се свързва със съществувалата между 1996 и 2003 г. едноименна софийска галерия, без чиято често скандална роля не бихме могли да си представим българското изкуство днес. В наши дни някогашните културни терористи с марка XXL са прочути не само в България, но и по света.

За последните 20 години  изкуството на Свилен Стефанов е до голяма степен изследване на промяната, загубата и трансформацията на паметта като реалистична обективност на средата, в която той живее и твори. Голяма част от работите му могат да бъдат разделени в отделни групи или серия с повтарящи се мотиви от създаването на картината до нейното финално оформяне. Личността на Свилен Стефанов лидира като комбинация от анархистична демонстрация на пренебрежение към всякакви „утвърдени стойности”, което оформя до голяма степен авторовия концепт. От друга страна 90-те години на 20. век през погледа на съвременния анализатор са фокус на множество теоретични трудове, дисертации и книги, които  показват Свилен Стефанов в светлината на един от най-младите професори в НХА и обективен изследовател на съвременното изкуство у нас от драматичния период на прехода. Той е едновременно историк на изкуството и художник, преминал през опита на работата с различни материи – от живопис, инсталация, фотография и пърформанс, през саунд експерименти, до писане на оперативна критика и книги, интерпретиращи историята на най-новото българско изкуство.

Автор:
Галерия Юзина
Публикация:
22.04.2013 г. 15:03
Посетено:
2282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16862-arogantna-zhivopis-na-svilen-stefanov-v-galeriya-yuzina