Изложби

Паметен ден в Сливен за художественото наследство на Добри Добрев (1898-1973)

40 години от смъртта на художника

СЪБИТИЕТО

Паметен ден в Сливен за художественото наследство на Добри Добрев (1898-1973)

Духовните хора на града нееднократно са се докосвали до изтлелия във времето свят на стария Сливен, съживен за поколенията чрез картините от постоянната тематична експозиция със същото наименование на художника Добри Добрев. Поклон към делото му е посветеният „специален ден” - за отбелязване на 40 години от неговата кончина. Носител е на Голямата награда на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, присъдена му посмъртно.
                   
Из фондовете на Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен, от сбирките на наследниците на един от видните национални и сливенски майстори на живописта – Д. Добрев, и от частни сбирки, сега е показана експозиция, която представя в по-цялостен вид търсенията му и обогатява впечатленията от постоянната – от 1974 г., в къща „Георги Миркович”. Включени са картини из сбирките на колекционери като Едоардо Миролио, Марин Кавръков и Павел Павлов.Тя бе открита от директорката на културния институт Даниела Ненчева в присъствието  на членове на семейството на художника, на областния и зам.-областния управители М. Кавръков и Хр. Карабекиров, на творци и почитатели на таланта на твореца. За художествения свят на своя баща говори доц. Димитър Добрев, както и за ролята на начинанието „мобилна изложба” (от 1998 г. до настоящата) и за приноса на един от градивните директори на Художествената галерия, Петър Щилиянов, в първите стъпки по създаване на експозицията. Сега се откроява нейният „сборен характер на ретроспектива” под наслов: „Картини от едни изложби”.
                 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
Ценителите на изкуството на Добри Добрев и гостите на града могат в продължение на три месеца да я посетят, докосвайки се до богатството от картини (композиции, портрети и пейзажи) на твореца, в които оживяват 30-те и 40-те години на миналия век - в колоритната дух и нравите на „стария Сливен”. Специфичните с излъчването си къщи с ковани порти и стари дувари, тържищата и пазарите, старите занаяти, селяните с колоритните си одежди, връщат омаята на отминалото време, талантливо пресъздадени, за да ни завладеят с автентичното излъчване на „художническия сказ в живописта” на Добри Добрев. Техният естествен фон са духът и устройството на възрожденския дом „Георги Миркович”, където на два етажа е разположена експозицията: сред греещите от дърворезби тавани, характера на архитектурата и на детайлите. Докосваме се до един от българските художници, ценители на родното, превърнали го в основна тема и еманация на творчеството си... Пунктуалността на щриха позволява чрез картините му да се обозре в някаква мяра и панорамата на битието и социалния живот на българина и съгражданите му от Сливен през първата половина на XX век.
                  
Големият бизнесмен и дарител на Сливен Едоардо Миролио, получил наскоро българско гражданство и под чийто патронаж е настоящата изява, съдейства финансово за преиздаване на дипляната „Старият Сливен”, която получават посетителите. “Специалният ден” за отбелязване приносите на Добри Добрев в изкуството е по инициатива на екипа на ХГ в Сливен и на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”.
                 
Програмата, наченала с показа на експозицията от негови картини, по-късно продължи в общинската зала „Май”, където бе открита и традиционната изложба-конкурс (за 14-ти път, от 2000 г.) за наградата „Добри Добрев”. За  2013 година тя бе присъдена на ученик от Националната художествена гимназия в Сливен. Доцент д-р Димитър Добрев – син на именития художник, я връчи на младия автор.  
                  
За усилията по организирането на изложбата доц. Добрев получи благодарствен адрес от Художествената галерия.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.04.2013 г. 00:12
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16842-pameten-den-v-sliven-za-hudozhestvenoto-nasledstvo-na-dobri-dobrev-1898-1973