Изложби

Галерия "Възраждане" представя Матей Матеев

"Приятелството е спасение" - изложба живопис

Галерия "Възраждане" представя Матей Матеев


◊ СЪБИТИЕТО

От 23.04. до 07.05.2013 г. галерия "Възраждане"  ще представи изложба живопис „Приятелството е спасение” на един от най-обичаните пловдивски художници – Матей Матеев.

В тази изложба Матей Матеев изповядва своето верую за приятелството.

То е по-силно от любовта, по-дълго от страстта. Без значение кои са субектите – дали е животно – кон, куче, риба – приятелството често е до смърт.

То е спасение, защото е едновременно и обич, и вярност, и честност.

Матю е приятел. Страхотен. Неподлежащ на проверки. Той е приятел не само на одухотворените твари. Той е приятел и със себе си, затова често се рисува. Матю другарува дълги години и със Стария град и му прави само добрини и хубавини. Сега, съвсем по приятелски, го рисува в чудни пейзажи. За да остане Старият град завинаги върху платното и да четат хората подписа на Матю – приятел и след смъртта.
Краси Алексиева, 2013 г.

 
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Матей Матеев е роден през 1945 г. в Кюстендил. Завършил през 1975 г. НХА София. Организатор и участник на множество пленери, между които над 35 г. Общински международен пленер, гр. Пловдив. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Носител на 6 награди за творчеството си, между които награда „Пловдив" 2005 г. и награда „Сребърно Възраждане" 2007 г. Член на СБХ и Дружеството на пловдивските художници, от 2004 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище – Възраждане, член на Ротари клуб „Пълдин”.



Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
17.04.2013 г. 14:57
Посетено:
2698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16824-galeriya-vazrazhdane-predstavya-matey-mateev