Изложби

Изложба "Червеният рицар" на Лубомир Типълт в Чешки център

Чешко участие в Sofia Contemporary Art

Изложба "Червеният рицар" на Лубомир Типълт в Чешки център


◊ СЪБИТИЕТО

Чешкото присъствие на второто издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary ще бъде отчетено с две съвременни изложби – проектът „Домашен арест“ на Ева Котяткова (в основната програма) и голямоформатните маслени платна на Лубомир Типълт обединени под името „Червеният рицар“ (в паралелната програма), представени лично от художника.

Лубомир Типълт: Червеният рицар

Откриване на изложбата в присъствието на художника на 18.4., 18.00 часа в Галерията на Чешкия център на ул. „Раковски“ 100.

Експозицията ще продължи до 12.5.2013 година.


ЗА ХУДОЖНИКА

Лубомир Типълт (1975) завършва чешки художествени училища – Висшия институт за приложни изкуства в Прага и Факултета за изобразително изкуство в Бърно, но също така Дюселдорфската художествена академия, където през 2004 г. става мастър ученик в ателието на А. Р. Пенк (A. R. Penck). Живописта на Типълт е създадена в две равнини – критично фокусирана символична конфигурация и конструктивна (механична) абстракция, движеща се на нивото на утопията. В последните си творби авторът синтезира двата полюса върху обща повърхност, чрез което постига виртуална среща на два различни на изразяване свята, като това излиза извън рамките на картината и се прехвърля в инсталациите. Свързва някои от по-старите си теми и чрез конфронтиране създава нови семантични отношения. Формално погледнато може да се каже, че това е склонност към експресивна голямоформатна конфигурация  със силно съдържание за комуникация. Създава алегорични герои, намиращи се в роли на заем на границата на реалността и абсурда.


◊ И ОЩЕ ЕДНА ИЗЛОЖБА

Ева Котяткова: Домашен арест

Изложбата може да се види от 19.4. до 12.5.2013 г. в галерия „Васка Емануилова на бул. „Янко Сакъзов“ 10

Ева Котяткова (1986) е млад художник, през 2007 г. става лауреат на конкурса за млади чешки творци „Индржих Халупецки“. Чрез игрив и неповърхностен начин изследва ролята и позицията на човека в социалната система и неговото лично пространство, в което ежедневно се движи. Всяко отклонение от равновесното състояния предизвиква отключване на причинни връзки, които по труден път се връщат към ново равновесие. Котяткова вижда във всеки зрител приятел, с когото споделя своя шарен, но и по някакъв начин ограничен свят. Правилата, ритуалите, стереотипът или изолацията пречат за откровения и отворен поглед. Поради общата лесно преносима тема за детството, училището и колективното поведение, зрителят лесно е въвлечен в нейния свят и се проектира на нейното място. Въпреки различния характер на медиите, които използва (рисунка, пърформанс, скулптура, инсталация), нейните творби са разпознаваеми със своята наивност и закачливост. 





Автор:
Чешки център - София
Публикация:
17.04.2013 г. 13:09
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16823-izlozhba-cherveniyat-ritsar-na-lubomir-tipalt-v-cheshki-tsentar