Изложби

Нов поглед върху китайското изкуство във Vivacom Art Hall

Второ издание на Международния фестивал Sofia Contemporary

Нов поглед върху китайското изкуство във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 април във VIVACOM Art Hall ще отвори врати изложбата „Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство“, с която ще бъде открито второто издание на международния фестивал Sofia Contemporary.

Изложбата е първата световнозначима, пътуваща експозиция на китайско съвременно изкуство в Източна Европа, която ще бъде показана премиерно в София в периода 15 април - 28 май и след това ще обиколи Европа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Чрез творбите на над 22-ма от най-добрите автори на китайското съвременно изкуство, кураторът на изложбата Син Донг Ченг ще представи един различен поглед върху изкуството на изтока и ще зададе въпроси за личностната идентичност, социалната ирония и връзката между традиционното и модерното. В изложбата ясно ще бъде усетено влиянието на социалните и политически промени в китайското общество през последните десетилетия и досега на китайските артисти до изкуството на запада.

• На тези теми ще изнесе лекция кураторът
Син Донг Ченг и по време на срещата си с българската публика в четвъртък, 18 април, от 18 часа във VIVACOM Art Hall с вход свободен.

Авторите, подбрани в изложбата, работят в различни жанрове – живопис, скулптура, видео, фотография и инсталация, а творбите им излизат извън рамките на традиционните художествени изразни средства, отразявайки новата същност на китайското общество и процеса на неговата трансформация през последните години. Освен самият куратор, за откриването на изложбата в България пристигнаха и четирима oт артистите, представени в нея: Сюе Сун, Джун Бяо, Ли Дзи и Гао Ю, които участваха в пресконференция във VIVACOM Art Hall.

Гостуването на изложбата „Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство“ е част от инициативата на VIVACOM Art Hall за представяне на значимо азиатското изкуство тази пролет. Сезонът беше открит с експозицията на традиционна корейска живопис „Цветовете на Корея“ на Анна Ким, която беше представена в началото на месец април. Последното събитие за сезона ще бъде изложба на съвременно корейско изкуство като част от фестивала "Doma Art Festival" в края на май и началото на юни.




Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
16.04.2013 г. 11:54
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16815-nov-pogled-varhu-kitayskoto-izkustvo-vav-vivacom-art-hall