Изложби

Изложба комикси "Над дъгата" в Русе

Комикси от художниците на легендарното списание "Дъга"

Изложба комикси "Над дъгата" в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба комикси "Над дъгата"

На 16 април 2013 година, вторник, от 17.30 ч. в изложбената зала на Военния клуб в Русе ще бъде представена изложба на комикси от художниците на легендарното списание „Дъга“. Те са генератор на групата за популяризиране на българския комикс под наименование „Проектът Дъга“ и в нея влизат художниците: Николай Додов, Петър Станимиров, Евгений Йорданов, Румен Чаушев, Пенко Гелев, Росен Манчев, Димитър Стоянов-Димо, Сотир Гелев и Владимир Коновалов.


ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Над дъгата” ще представи широкоформатни принтове на графични истории, създадени от художниците през 2012 година специално за изданието "Над дъгата", както и непубликувани рисунки и подготвителни скици за комиксите. На изложбата ще бъде представен комикс-албумът на Пенко Гелев "Маугли". Вече 6 месеца изложбата „Над дъгата“ обикаля България и това се дължи на феновете на списание "Дъга"! Опитът с изложбата "Над дъгата" вдъхновява художниците с вяра и кураж да осъществят и едно по-мащабно мероприятие - Първа национална изложба комикс 2013!
   
Изложбата ще гостува в Русе близо месец и е придружена от: Уъркшоп „Как се прави комикс“; „Работилница за комикси“ и „Децата на Русе рисуват комикси“.
   
Специални гости на изложбата са художниците Антон Стайков и Александър Въчков – колекционери и изследователи на деветото изкуство.

Инициативата е с подкрепата на Община Русе и е включена в дейностите по кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата през 2019 година.

Модератор на изложбата в Русе и инициативите е Стоян Стоянов-Комитски – един от първите изследователи на комиксовото изкуство в България.


Автор:
Организаторите
Публикация:
15.04.2013 г. 11:38
Етикети:
РусеИзложба комикси
Проект Дъга
списание Дъга
Над дъгата
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16807-izlozhba-komiksi-nad-dagata-v-ruse