Изложби

Галерия "Васка Емануилова" представя Вито Валентинов

В рамките на програмата за съвременна скулптура

Галерия "Васка Емануилова" представя Вито Валентинов


◊ СЪБИТИЕТО

"Секстетът на Сийфърт"
Вито Валентинов


17.04. – 19.05.2013
Откриване: 16.04., вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов”, 15

В рамките на своята програма за съвременна скулптура галерия „Васка Емануилова“ представя самостоятелната изложба на младия автор Вито Валентинов.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Изложбата показва група от шест триизмерни обекта, които представляват пространствени визуализации на взаимоотношенията между светлината, материята, времето и пространството. Процесът на аналитично изследване на взаимоотношението между всички тези компоненти зрителят възприема в концентриран вид – като „документ“. Тогава, когато те са съсредоточени в сложно изградени обекти, чиито отделни елементи представят физически зависимости. Изложбата се отнася към въпроса дали познаваме неизменните, природни условия на собственото ни възприятие. Тя е изследване на едни от базисните изразни средства и концепции за изкуство – цвят и форма, като показва момента на тяхното взаимодействие чрез посредничеството на светлината.

Вито Валентинов работи в областта на скулптурата, рисунката и късометражното кино. Той учи стенопис в НХА, София, след което завършва в холандските институти за изкуство АКI и DAI. През 2006 се завръща в България и специализира кинорежисура в НАТФИЗ. Същата година дебютира с късометражния филм „Falling on the Fovea”, съвместен проект с Кристина Яначкова, който участва в изложбата „The Projection  Project” в Музея за съвременно изкуство MuHKA в Антверпен. Вито има множество участия в изложби и фестивали в България и чужбина (между които Фестивал за медийно изкуство Friesland 2004, Холандия; Биенале de Kunstvlaai 2006 Амстердам; Филмини 2009; Sofia Design Week 2012 и др.) Неговото изкуство често е вдъхновено от науката, от която той черпи своите теми и сюжети.


И ДРУГА ИЗЛОЖБА

Паралелно с изложбата на Вито Валентинов и в сътрудничество със Sofia Contemporary в галерия „Васка Емануилова“ ще бъде открита и изложбата на Ева Котяткова „Домашен арест“, 2013, която ще продължи от 19 април до 12 май.

Изложбата се осъществява под мотото на тазгодишния фестивал „Близо, по-близо, заедно – упражнения по съжителство“, куриран от Овюл Дурмушоглу и представлява скулптурен обект, посветен на изолацията и изключването. Социалният контрол и дисциплината са водещи теми в работите на Ева Котяткова, за които тя използва различни медии като хартия, социални интервенции, пърформанси, а в случая – скулптура.


Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк "Успяваме заедно".


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
14.04.2013 г. 15:30
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16800-galeriya-vaska-emanuilova-predstavya-vito-valentinov