Изложби

Изложба на Нейко Нейков в галерия-книжарница "София Прес"

Живопис и скулптура - първа самостоятелна изложба на художника в България

Изложба на Нейко Нейков в галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис и скулптура на Нейко Нейков


Откриване: 17 април 2013 от 18.00 ч.
галерия-книжарница "София Прес",  ул. “Славянска” 29

Изложбата ще продължи до 6 май 2013 г.
       
Първата самостоятелна изложба на Нейко Нейков в България е факт и е породена по-скоро от желанието на приятелите му, отколкото от самия него. Всъщност експозицията в галерия-книжарница „София Прес”, съставена от акварели, маслени платна и скулптура, е повод да събере приятели и да разчупи рутината на „официалното излагане” пред публика.

Великолепното владеене на различните медии, не само заради общуването му с авторитети в българското изкуство, като Дечко Узунов, Атанас Нейков, родителите му и много други бохеми и артисти, са формирали още от детството фундамента на творческата му и житейската философия.

Защото разнопосочните интереси на Нейко Нейков в областта на пластичните изкуства са начин да се „забавлява” чрез правене на изкуство, да осъществява идеи, да експериментира и най-вече, да се чувства свободен.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА
       
Нейко Нейков
е роден в София, през 1959 г., в семейство на художниците Златка Дъбова и Христо Нейков. През 1979 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1987 г. – Художествената академия, специалност „илюстрация” в класа на проф. Борислав Стоев. Има участия във всички ОХИ (общи художествени изложби), от дипломирането си, до 1990 година. След това четири години живее и работи в Италия, осъществява няколко самостоятелни изложби в Модена, Биела и Торино. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и в чужбина. Член на СБХ. Живее и работи в Самоков.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
14.04.2013 г. 14:57
Посетено:
3269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16797-izlozhba-na-neyko-neykov-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres