Изложби

Сливенци се докоснаха до творчеството на големите испански графици

Изложба в Художествена галерия „Димитър Добрович”

 Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен  стана домакин на изложбата „Испания - шедьоври на графичното изкуство”, подредена от фондовете на Националната галерия за чуждестранно изкуство – София. Тя бе открита от директорката на културния институт в града под Сините скали Даниела Ненчева.

За художествените търсения на емблематичните испански творци, представени с избрани техни произведения в сферата на рисунката, литографията и офорта, говори Ирина Мутафчиева – директор на НГЧИ в столицата. Галерията е притежател на респектираща сбирка от шедьоври на видни испански художници, до чието творчество се докоснаха и духовните хора на Сливен. В словото си гостенката открои ролята на сливенската художествена галерия - сред  най-активните и с богати художествени фондове в страната и средище на духовен живот.
                
В експозицията – с широки исторически граници - са представени графични листове с творби на Франсиско Гоя, Пабло Пикасо и Салвадор Дали, считани за едни от най-значимите живописци и графици на Испания и своеобразни предвестници на сюрреализма. Включени са листове и с графики на Хуан Миро и рисунка от „младежкия период” на Ф. Г. Лорка. Гостуващата сбирка  обхваща съвременни автори от средата и края на XX век. Наред със „знаковите” творци, ценителите се запознават и с графичното творчество на изявените художници Хосе Кабайеро, Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Амадео Габино, Лусио Миньос и др. Ценителите се спираха пред графичните листове на Франциско Гоя от сериите “Тавромахия”, „Капричос” и „Диспаратес” (сред които „Продухване” (офорт), „Без название”, „Тантал” (1798), „Бедничките” (1798), „Те предат изкусно”, „Диспаратес”(1815-1817) и др.). Впечатляват литографиите на Пабло Пикасо „Спящият” (1942) и “Без название”, образността в графиките на Хосе Ернандес „Конфликт в черно” (1944)  и особено „Пациентът” - със сюрреалистичните внушения. Своеобразни художествени и зрителни акценти в експозицията поставят цветните литографии на Салвадор Дали „Надбягване” и на Хуан Миро „Гущер със златни пера”. Привлича характерът на графичната техника в “Мрежите – I, II и III” на Мануел Ривера, както и цветните офорти на Хосе Кабайеро „Бикът” и „Тореадор” (смесена техника), на Амадео Габино (серия „Барселона”, 1974), на Рафаел Каногар, Антони Клаве и др.
            
Гостуващата експозиция разшири впечатленията на сливенци за подходите и художествените завоевания на испанските графици – класици и съвременни майстори. Управителят на област Сливен Марин Кавръков благодари за творческия жест на Националната галерия за чуждестранно изкуство, говори за наличието на сбирка в Сливен „Западноевропейска графика”, дарение от писателя Богомил Райнов на Сливен, и очерта възможностите за бъдещи гостувания и сътрудничество в сферата на обмена на естетически ценности между двете галерии. Ирина Мутафчиева получи цветя от управителя на област Сливен и от Десислава Танева, народен представител.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.04.2013 г. 19:17
Посетено:
1203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16776-sliventsi-se-dokosnaha-do-tvorchestvoto-na-golemite-ispanski-grafitsi