Изложби

"Сънища за лека нощ" - Георги Йорданов и Симо Борисов в галерия "Париж"

Изложба скулптура и живопис. 10 години галерия "Париж"!

"Сънища за лека нощ" -  Георги Йорданов и Симо Борисов в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

"Сънища за лека нощ"
Изложба на Симо Борисов и Георги Йорданов
Скулптура и живопис

12-30 април 2013 г.


На 12.04.2013 г. ще бъде открита изложбата на Симо Борисов (Плевен, скулптура) и Георги Йорданов (Варна, живопис) "Сънища за лека нощ", която е първата от трите самостоятелни изложби по случай десетата годишнина на галерия "Париж".
    
Двамата творци представят невероятно добра симбиоза между скулптурата и живописта, тъй като споделят близки възгледи и стил в света на изкуството.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Георги Йорданов представя тринадесет нови платна, с които отново ще ни потопи в един свой свят, който се превръща в романтично съновидение за зрителя, на границата между бляна и реалността. Там са замечтаните женски фигури, люлеещи се и заслушани в тихата музика на виолончелиста, там са разговарящи без думи двойки край брега или в градината, там са и неизменните котки или птици с човешки лица и изражения. Мъжете пък са замислени и загледани в своята вечна муза, като бавно отпиват глътка вино. Не може да се подмине и ироничното сюрреалистично намигване, което виждаме в малките възрастни хора, които щастливо яздят детското конче-люлка или пък двойката младоженци, усмихнати, но стискащи в ръка играчка-барабанче.

Симо Борисов от своя страна ще ни заведе при своите мощни и наивистични ангели от камък, които запленяват със своята мекота и топло излъчване. Авторът е възпитаник на единственото каменоделско училище на Балканите в с. Кунино, Врачанска област. В скулптурите си личи замахът, лекотата и свободата, които явно са се запечатали в твореца от внушителния Врачанския балкан.


◊ ГАЛЕРИЯ "ПАРИЖ" НА 10 ГОДИНИ

Галерия "Париж" се радва, че за нейната първа декада е представила толкова значими и успешни автори, изградила е своето лице и не е спирала да търси новите таланти на България! Искрено благодари на своята вярна публика, на всичките си художници и се надява и занапред да успява и показва стойностното и значимо съвременно изкуство!

Галерия Париж е открита на 30 април 2003 г. от Борис и Надежда Павлови. Първата изложба на галерията е "Сътворение на човека" на художничката Юлия Станкова. През следващите 10 години галерията представя на публиката 116 изложби, както и участва в различни проекти в България и чужбина. Галерия Париж е създател и на виртуалната галерия за икони "ICONS-BG" (www.icons-bg.com).


Автор:
Надя Павлова
Публикация:
09.04.2013 г. 23:29
Посетено:
1520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16766-sanishta-za-leka-nosht-georgi-yordanov-i-simo-borisov-v-galeriya-parizh