Изложби

"Empty" - фотографска изложба на Стефан Маринов

Пустотата, която можем да намерим навсякъде около нас

"Empty" - фотографска изложба на Стефан Маринов


◊ ПОКАНА

Стефан Маринов и галерия „Ластици” имат огромното удоволствие да ви поканят на представянето на

Фотографската изложба "Empty"
Стефан Маринов

11-21 април 2013

Откриване на 11.04.2013 г. от 19 часа в „+ Това” – ул. "Марин Дринов" № 30.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Наградата „Гауденц Б. Руф”, Галерия „Ластици” и „+ Това”.


АВТОРЪТ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Empty

“Ако имаше нещо не-празно (asunyam),
тогава би имало и нещо, което е празно.
Ако нямаше нищо, което да е не-празно,
как би могло да има нещо, което да е празно?”
Nagarjuna

Фотографският проект "Empty" се базира на концепцията за вътрешното усещане за празнота. Според голяма част от източните учения, именно пустотата на съзнанието е неговата най-висша форма на съществуване. Тази дефиниция е и основа на настоящия проект. Но тя не разбира в себе си липсата на интелектуален смисъл, а напротив – обхваща преодоляването на индивидуалното разбиране за него.

Опирайки се на това убеждение, започнах да търся непрекъснато провокиращите такова усещане обекти в заобикалящата ни среда. Така "Empty" се превърна в опит за търсене и репрезентиране на пустотата, която всъщност можем да намерим навсякъде около нас. Както през зимата в парковете, така и през лятото на най-оживените места. Започнах да се занимавам с концепцията и реализацията на "Empty" миналата зима, когато наблюдавах множеството сиви и празни  пейзажи. Те засилиха интереса ми и ме накараха да търся същата тази празнота и през останалата половина на годината и да желая да я споделя. Търсих такива обекти, които на пръв поглед изглеждат пусти и празни, а след известно наблюдение ни карат да изпаднем именно в това състояние на пустота. Целта на проекта е да покаже тяхната „красива празнота” и да предизвика у зрителите си усещането на празнота, такова, каквото всеки може да го почувства за себе си.

Всяка фотография от проекта се занимава с конкретен обект и съответно - страна от „съвършената празнота” и има своя втора част, неразделна от нея. По този начин, се опитвам да покажа празнотата  в коренно различни ситуации, сезони и настроения.

С фотографския проект "Empty" целя да обърна внимание на красотата на усещането „Празнота” и да събудя у публиката му въпроса: „Възможно ли е тя да е най-„Пълното” човешко състояние?”.

“Празнотата не е независима същност, а е характеристика на формата, която я създава”
Tensin Gyatso


Стефан Маринов

Автор:
Галерия Ластици
Публикация:
09.04.2013 г. 19:10
Посетено:
1573
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16765-empty-fotografska-izlozhba-na-stefan-marinov