Изложби

Документална изложба за Фестивала "Западен парк"

Най-интересните моменти от програмата на Фестивала за изкуство в публично пространство

Документална изложба за Фестивала "Западен парк"
Sign in. Светлозара Александрова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum" представя

Документална изложба за първото издание
на Фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк"


10.04.-10.05.2013 г.

Откриване - 10.04.2013 (сряда), 18:30 часа,

Галерия "Credo Bonum", ул. "Славянска" 2, входа от ул. "Бенковски".


Изложбата в галерия Credo Bonum представя фото и видео документация на проектите от първото издание на Фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”, което се проведе през ноември-декември 2012 г. в Западен парк и околностите му.

Събитието се организира от Фондация "Credo Bonum" в партньорство със Столична община, а куратори на първото издание са Галина Димитрова-Димова и Светлана Куюмджиева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Хората и местата са свързани, и за да намери своето място, изкуството трябва да се отнася и до мястото, и до хората.“ – мото на фестивала с цитат от Мери Джейн Джейкъб.

Пилотното издание на фестивала показа желанието за активно взаимодействие между изкуство, артисти и публика в обществено пространство. Фестивалът „Западен парк” се стреми да създаде платформа, на която динамиката, особеностите и странностите на публичното пространство да се осмислят през призмата на съвремието. Основна цел на събитието е да привлече нова активна публика, готова да участва, да променя и оформя жизнената си среда според своите нагласи и потребности, да изразява своята критична позиция спрямо това, което я заобикаля, чрез средствата на изкуството.

В програмата на фестивала се включиха 15 проекта под формата на инсталации, пърформанси, работилници, презентации, дискусии с артистите, между които са Светлозара Александрова, Иво Бистрички, Вили Прагер, Венелин Шурелов, Нина Ковачева и Валентин Стефанов, Йово Панчев и др.

Изложбата в галерия Credo Bonum показва най-интересните моменти от програмата на фестивала, видео документация от пърформансите и хепънингите, като реабилитация пред публиката и артистите за всичко, което не успяха да видят, поради лошото време.

В рамките на изложбата ще има прожекция на платформата Зелено видео на 18 април от 18:30 часа, което също беше част от програмата на фестивала.

В момента се подготвя второто издание на фестивала в публично пространство „Западен парк”, за което може да намерите информация в сайта: www.zapadenparkfest.bg

Автор:
Галерия "Credo Bonum"
Публикация:
08.04.2013 г. 17:54
Посетено:
1150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16751-dokumentalna-izlozhba-za-festivala-zapaden-park