Изложби

Изложба "С преклонение към Света Петка" в Етнографския музей - БАН

Музеят на занаятите - гр. Троян гостува на Етнографския музей при БАН

Изложба "С преклонение към Света Петка" в Етнографския музей - БАН


◊ СЪБИТИЕТО

 На 4 април 2013 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита гостуващата изложба „С преклонение към Света Петка” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян.

Изложбата е посветена на една от най-обичаните и почитани християнски светици – Петка Търновска, покровителка на град Троян. Тя проследява образа на светицата в църковното изкуство и в народните вярвания. Образът, който познаваме от иконописта, е представен от изображения на Св. Петка от периода XІX и XX в. Най-старото сред тях е икона от 1839 г., дело на Атанас Минчов от с. Батошево, Севлиевско. Чрез старопечатни книги, в които е поместена служба за празника на светицата – Петковден, е отделено внимание и на църковното богослужение.

Как Св. Петка присъства в дома на българина е вторият аспект в изложбата. Този разказ включва инфoрмация за обредните хлябове, които носят нейното име, връзката й с предхристиянските вярвания, образът ù на покровителка на дома, семейството, децата.

Място е отделено и на изследванията, посветени на култа към светицата на Балканите, както и на по-интересни места, свързани с нейния образ и име.



Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН)
София, пл. „Княз Александър І” No1 (Източно крило на Царския дворец)


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
02.04.2013 г. 20:15
Етикети:
гостуваща изложбаизложбаИЕФЕМ - БАН
гр. Троян
Музей на занаятите
св. Петка
Посетено:
1423
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16704-izlozhba-s-preklonenie-kam-sveta-petka-v-etnografskiya-muzey-ban