Изложби

Мишел Вълчева с дебютна изложба "Трансформация"

Самостоятелна изложба живопис

Мишел Вълчева с дебютна изложба "Трансформация"


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 април, вторник от 18.30 ч. в Галерията за модерно изкуство (ул.“Оборище“ №10) младата художничка Мишел Вълчева ще представи пред отбрана публика дебютната си изложба наречена „Трансформация“, която включва 33 живописни платна. Водещ на творческата вечер  ще е популярният актьор Юлиян Вергов.

Зрителите  ще се сблъскат за първи път с експресионистичните абстракции на Мишел и ще бъдат изправени пред изображения, провокиращи реакция със своето богатство на цветове, емоции, пластичност и възможност за интерпретация от страна на гледащия. Преобладаващо топлите цветове и релефна техника подсказват за авторския позитивизъм и оптимистично отношение към живота.

Картини на Мишел вече красят частни колекции на ценители от Москва и Лондон, а в България също има своите почитатели, които с нетърпение очакват да разгледат новите й творби. Талантливата художничка е подготвила за публиката и провокативни платна, които изобразяват риби, а картините са наречени „Иван Кост-off”, „Уинстън Чърчил“ и „Джеремирокуай“.

 

ЗА АВТОРА

Мишел е родена  през 1985 г. в град Пловдив. Смята, че като натура е експанзивна, което помага на творческите й изблици, проекти и проучвания. Графиката привлича нейното внимание още в тинейджърските й години, когато все още е ученичка в пловдивската Художествена гимназия “Ц. Лавренов”.

Отношението й към графичното изкуство се развива и в следващите етапи на нейното художествено обучение, благодарение на преподавателите й. В началото се впечатлява от репродукции на ренесансови рисунки, които я изумяват с изяществото си, с майсторското изграждане на обем, форма и пространство.

В този период живописта не я привлича особено, дори изпитва известно “недоволство” към нея. Тя рисува много графични композиции, в които комбинира фантастични мотиви, провокирани от творби на Салвадор Дали. Те много я впечатляват, макар и да не е разбирала много добре за какво става въпрос. Във всеки случай странните му видения провокирали нейното не съвсем зряло творческо мислене. Тя заобиква този графичен свят, в който може да вложи много емоции, моментни състояние и чувства.

Постепенно израства и свързва живописта с взаимодействието между цветове и психическото си душевно състояние. Топлите и студените гами, изригващите цветови протуберанси, декоративното композиране на елементите във фризове, осъществяване на синтеза и баланса в композицията между графичен дизайн, графика и живопис на дадена творба, независимо дали е върху платно, или е стенопис, и дори бодиарт – всичко това изгражда нейното отношение към изкуството.

Нейният стил, който се гради стъпка по стъпка, е свързан с позитивното й отношение към живота, с отразяване на миговете движение и миговете покой, в състоянието на градивност. Търсенията й са многопосочни, но основното послание в нейните творби е радостта, която й дава животът, улавянето на всеки миг щастие, запазване баланса между реалността и фантазията.

„Искам моите творби да излъчват романтичния дух на приказките, на песенния фолклор, богатството на цветните съчетания в традиционните тъкани на моя народ. И всичко това да е част от съвременното изкуство, в което има много предизвикателства, откриване на нови времеви и пространствени измерения“, споделя Мишел за своите творчески виждания.

Тя се надява всеки ден да прави своите нови открития, и своите нови творби, защото самият творчески процес, през който преминава, е гаранция за нейната жизнена принадлежност към изкуството и неговата безкрайност.

Мишел е известна и като създател на Sensual Body Art Therapy. Чрез рисуване върху тялото  се достига до състояние на отпускане, спокойствие, хармония и релаксация. За тази цел допринася и самата обстановка, а тя трябва да бъде удобна, приятна, осветлението да не е ярко: ароматни свещи, аромати, медитативна и релаксираща музика, чаша чай или вино и всичко това в една атмосфера изпълнена с хармонични цветове, картини и произведения на изкуството.

Едно от най-мощните средства с които разполага изобразителното изкуство са цветовете. Въплъщават в себе си многообразието на околния свят, танцът на цветовете внася спокойствие и хармония в сърцата. Седемте основни цвята, които ни влияят отговарят на седемте чакри – енергийните центрове на тялото и често се използват като метод за успокояване и отнемане на напрежението.

 

През 2011 г. Мишел завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, специалност „Графичен дизайн и фотография” в класа на доц. Николай Лаутлиев. Тя се дипломира с проект по графичен дизайн. Дебютира с първата си самостоятелна изложба с живописни творби под общото заглавие „Цветовете на моята душа”, като едновременно с това прожектира своите боди арт творби и демонстрира на живо рисуването върху тяло в Арт клуб “Basquat”, Пловдив. През 2011 г. тя взима участие и в изложбата „Графичен дизайн и черно-бяла актова фотография” в Балабановата къща в Стария град на Пловдив и в експозицията от фотографии „Еластичност”, в Старинната баня. Мишел е активен участник в редица арт събития в Пловдив. Нейните боди арт демонстрации са многобройни. През 2010 г. тя e първата в България, която представя авторския си проект Sensual Body Art Therapy – метод за релаксация, чрез рисуване върху тяло. През 2011 г. печели III награда в Start Up, Elevator Pitch (Конкурс за млад предприемач, където участва с авторската си идея – Sensual Body Art Therapy. През 1999 г. пък още като ученичка печели II награда с колаж в конкурс между Художествените училища в страната под наслов „Дайте лице на нещо, което няма лице”, част от Анти спин кампанията „Пътуваща изложба от 50-те най-добри картини“ в София.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
27.03.2013 г. 19:36
Етикети:
арт новиниживописТрансформацияСофияизложба
Галерия за модерно изкуство
Мишел Вълчева
Посетено:
2153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16661-mishel-valcheva-s-debyutna-izlozhba-transformatsiya