Изложби

Изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб

Изложба в Полски институт - София

Изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб


◊ СЪБИТИЕТО

Oткриване на изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб.
22 март 2013, петък, 18 ч., Полски институт

Полският институт няма да остане равнодушен към цветовете и емоциите, които носи пролетта. Свежест в Галерията на Полския институт ще донесе Ришард Гжиб с прекрасните си акварели и рисунки на 22 март, петък от 18.00.

Наш гост ще бъде и кураторът на изложбата г-жа Марта Тарабула, собственик на галерия „Zderzak”. Тя възниква като частна, независима културна институция през 1985 г. в Краков, когато нелегалната Солидарност се бори за свобода. Изложбите се организират на покрива на частния имот, а над вратата е закачена стара автомобилна броня (zderzak). Галерията работи без цензура, в опозиция спрямо официалното изкуство, контролирано от комунистическия режим, както и спрямо изкуството под знака на католическата църква.


◊ ЗА АВТОРА

Ришард Гжиб – рисувач, художник, поет, един от водещите представители на новата експресия от 80-те. Възпитаник на художествените академии във Вроцлав и Варшава. Един от основоположниците на Gruppа, творческа група, обединяваща представители на течението нова експресия. Заедно с Gruppа издава списание, в което помества свои стихове, теоретични текстове и рисунки. Плод на ъндърграундовия период на Gruppа са работите му върху хартия, чиято експресивна форма кореспондира с ангажираността, с която членуващите в нея творци защитават свободата или се изказват по различни политически, национални или творчески въпроси.
 
Друг етап в живописта на Гжиб се характеризира с появата на животни – носорози, зайци, пеперуди, костенурки, феерия от цветове, геометрични форми и богата орнаментика. Тяхната поетичност, гротесковост, чувственост отразява мирогледа на твореца, според когото живописният образ отразява магическо и тотемично мислене, отпращащо към философията на първобитните култури за единството на човек и космос. От средата на 80-те е осъществявал няколко творчески пътувания: стипендия в Западен Берлин, Кьолн, Сеньон. Авторът е и поет, публикува творбите си в различни артсписания, както и в Young Poets of a New Poland (London 1993). Занимава се с рекламна и издателска графика. През 2012 г. е награден в Полша с наградата за цялостна дейност „Ян Цибис“. Отглежда канарчета, рибки, костенурки и расови кучета; инструктор по карате и маратонец.



Автор:
Полски институт - София
Публикация:
21.03.2013 г. 17:58
Етикети:
арт новиниакварелрисункаизложбаСофияПолски институт
галерия Zderzak
Марта Тарабула
Ришард Гжиб
Посетено:
1541
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16618-izlozhba-risunki-i-akvareli-na-rishard-gzhib