Изложби

"Exhibition View" в галерия-чекмедже 0gms

Изложба на Димитър Солаков

"Exhibition View" в галерия-чекмедже  0gms


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия 0gms представя

изложбата на Димитър Солаков
Exhibition View


22 март – 4 май 2013

Откриване: 21 март (четвъртък), 18 ч., галерия-чекмедже 0gms,
бул. ”Васил Левски” 134

Работата на Димитър Солаков „Exhibition View“, направена специално за чекмеджето на 0gms, е свързана с навиците ни на гледане на изложби и как те могат да бъдат променени. Авторът използва средствата на фотографията, за да представи панорамна гледка от своя изложба в галерията на Института за съвременно изкуство - София.


ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Въпросите кога се е състояла тази изложба и какво именно показва тя остават загадка обаче. Зрителите разполагат единствено с 360˚ панорама – документация от събитието, на която могат да се различат някои от познатите до този момент фотографии на автора, експонирани върху стените на галерията на Института. Дали това е реално или въображаемо събитие, дали показаната в чекмеджето работа е документация от изложба или самостоятелно произведение и защо е използван принципът на панорамата, за да се покаже изложба, са темите, които занимават автора. С едно пълно завъртане на обектива на камерата реалното триизмерно пространство на галерията на ИСИ - София се превръща в двуизмерен образ, който удобно може да се вмести в галерията-чекмедже.

Започвайки развитието си като автор с фотографски серии като „Младост“, „Точки на взаимодействие“, „(моята) България“ и други, с последната си работа Димитър Солаков изследва една от основните възможности на съвременното изкуство - неговата способност да създава парадоксални ситуации и да задава сякаш тавтологични въпроси, които във и чрез повторението откриват пред зрителя нови гледки и начини на възприятие.

Димитър Солаков е роден през 1987 г. и завършва Нов български университет, София. Използва основно медията на фотографията и видеото. В работата си изследва връзката между природата, урбанизацията и човека, поставен между тях. Творбите му могат да бъдат както много лични, така и съвсем дистанцирани, от позицията на страничен наблюдател. Негови фотографии са участвали в редица международни изложби, част от които са: “The Power of Doubt”, Times Museum (Гуанджоу, Китай), Bienal de Cuenca XI (Куенка, Еквадор), PHotoEspaña (Мадрид, Испания).


0gms София (галерия в кухненското чекмедже на ИСИ – София), бул. "Васил Левски" 134
Работно време: вторник–събота, 15-19 ч.

Автор:
Галерия 0gms
Публикация:
19.03.2013 г. 20:45
Посетено:
1123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16599-exhibition-view-v-galeriya-chekmedzhe-0gms