Изложби

"На един дъх" - изложба на Джанина Байкушева

Живопис върху коприна

"На един дъх" - изложба на Джанина Байкушева


◊ СЪБИТИЕТО

Арт център "Алтера"
представя

Изложба на Джанина Байкушева

"На един дъх"

Живопис върху коприна

Един дъх, който носи цели светове със себе си, eдин приказен свят изобразен върху коприна. Изложбата носи заглавието „На един дъх”, тъй като е подготвена в изключително кратко време, а техниката - живопис на коприна – откроява мечтанията на авторката.

Джанина Байкушева работи като дизайнер на костюми в киноцентър NY Бояна. Автор е и участва в изработката на костюми в много световноизвестни кинопродукции, изготвя костюмите за много български и чуждестранни реклами. Нейната страст е рисуване върху коприна и тъкане на килими. Има изяви като художник в самостоятелни и общи изложби.


Изложбата ще бъде открита в сряда, 20 март от 18.30 ч. и ще продължи до 17 април 2013 г. в Арт център "Алтера" в сградата на Интерпред, бул. "Драган Цанков" 36.

Изложбата се организира с любезното съдействие на Вино Бар "Троваторе" и Галерия "Янкулов".


◊ ДУМИ НА АВТОРА

Когато светът ти е бил изпълнен със материи, кройки и костюми, а детайлите, гайтана, илика и дантелата, които са изграждали образи на герои и хора, а после застанеш пред платното с цветове в ръка, в главата ти са хиляди мисли и форми които се опитват да се вмъкнат в платното, и по закон са най-неподходящи за него. Именно тогава настъпва тишина, чуваш ударите на сърцето си и бавно един по един образите се наместват, преплитайки двата свята. Образите на които казваш "добре дошли, познавам Ви" и с няколко движения на четката всички идват по местата си. Но това е в моя приказен свят, когото скромно наричам "Между два свята".

А платното има свой собствен избор... Изненадват ме детайлите, които се появяват под четката и пак си казва ”не, не това”, трябва да е „на един дъх”, бързо със замах, но... от платното ти се усмихват форми и цветове,които си изискват други форми и цветове... Оживяват и следват собствения си ритъм... Докато следиш танца им разбираш, че е минал един миг... Миг на едно вдишване, концентрирало цялата ми Вселена. Така попадаш в плен на собствените си емоции и преживявания и всичко друго спира да съществува. Остава само танцът на Светлината и Тъмнината, в който оживяват всички сенки и цветове, и всеки малък детайл, приковал съзнанието ти, се появява на платното, танцувайки своя валс, и разказвайки собствената си история. Едно приключение, в което си сам със себе си и никога не свършва...

Благодаря за ”мига", който ми подари Съдбата, връщайки ме в този забравен Свят... Благодаря на всичките си приятели, които ме подкрепиха в това приключение.

Джанина Байкушева

Автор:
Арт център Алтера
Публикация:
19.03.2013 г. 12:32
Етикети:
арт новиникопринаживописизложба
Джанина Байкушева
Арт център Алтера
Посетено:
1639
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16594-na-edin-dah-izlozhba-na-dzhanina-baykusheva