Изложби

"Техники върху хартия" на Николай Панайотов

Рисунки + уъркшоп в галерия “Дебют”

"Техники върху хартия" на Николай Панайотов


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на изложба "Техники върху хартия" на Николай Панайотов


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Галерия ДЕБЮТ, бул. “В. Левски” № 62 (Художествената гимназия)
23 януари - 05 февруари 2006 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

"АРТистичната продукция" на Николай Панайотов (както сам я нарича художникът) е многообразна, задъхана и съдържа в себе си онази противоречивост, която я предпазва от изхабяване и я самозарежда с енергия. Това, че се отнася към творбите си като към продукция говори, че за дългогодишното си пребиваване в свят с истински традиции на пазара за изкуство (Париж, Франция) той е възпитал в себе си отрезвяващи качества, които го предпазват от провинциалния нарцисизъм на затворените културни системи. А това, че "продукцията" е артистична, говори за по-широк замах и обхват на творческия акт. Николай Панайотов не "произвежда" картини за пазара, а показва завидното умение да интегрира и пазара, и медиите, че и целукупния си живот в изграждането на едно тотално битие/образ на артиста. "Видимата" част от него се показва в публичното пространство в разнообразни форми, най-традиционните от които, разбира се, са изложбите. 2006 г. е юбилейна за автора, той става на 50. Което означава, че освен натрупаните опит и знания, е дошло време за равносметка.

Тази година художникът предвижда редица представителни изложби, но стартира поредицата с интимна изложба рисунки + уъркшоп "Техники върху хартия" в галерия “Дебют” към Националната художествена гимназия, от която е започнал своя разнопосочен артистичен път на художник. Изложбата в галерия “Дебют” показва заиграването с едно от неговите открития - хартията с марка “Фабриано”, с която предприема пътешествие на място в ателието, в което всеки различен лист го провокира за индивидуално изживяване с мистериозното излъчване на цвета, диханието на фактурата. Общуване, което ражда творческа енергия. Следва задъхано рисуване с четка, с акварел, гваш или с прорязващото перо. Тези рисунки онагледяват артистичното номадство като тип реакция към ситуацията, в случая хартията с нейната атмосфера и прегръдката или сблъсъка с рисувателния материал. Листа като женското очакване и рисунъчния акт като мъжката атака. Вероятно точно това любовно общуване ще демонстрира и самият уъркшоп, който ще се проведе на 26 януари 2006 г."
Мария Ландова


◊ ПОВЕЧЕ

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Пиреос Евробанк и специалното съдействие на Директа – изключителен представител на хартии FABRIANO за България.

Галерията работи от понеделник до петък, от 12.00 до 18.00 часа.
Автор:
Олимпия Николова, Галерия "Дебют"
Публикация:
16.01.2006 г. 23:21
Посетено:
1014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1656-tehniki-varhu-hartiya-na-nikolay-panayotov