Изложби

Живопис и рисунки на Стоян Рангелов

Един художник се завръща

Живопис и рисунки на Стоян Рангелов


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис и рисунки на Стоян Рангелов


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

продължителност: 19.01.-12.02.2006 г.
откриване: 18 януари, сряда, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" № 1


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Името на Стоян Рангелов е малко познато на българската публика. Художникът е роден през 1911 г. в село Драинци, Трънско. През 1929 постъпва в Художествената академия в София. През 1934 завършва Живопис при проф. Никола Маринов и Декоративния отдел при проф. Николай Райнов. Дипломирал се с отличие, Стоян Рангелов е изпратен на специализация със стипендия в Германия и Италия. Умира през 1949 в София.

Стоян Рангелов работи като военен художник към Военно-географския институт в София. Изявява се в областта на маслената живопис, акварела, рисунката, графиката, карикатурата и монументалната украса. Твори активно през 30-те и 40-те години. През краткия си жизнен път художникът има 8 самостоятелни изложби в София и страната. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Военно-историческия музей в София и частни колекции.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Настоящата изложба включва около 50 творби  - живопис, акварели, рисунки и документи.  Експозицията има за цел да представи един забравен автор и да популяризира неговото художествено наследство. Показаните произведения – портрети, пейзажи и композиции, носят духа на една противоречива и динамична страница от българската история. В тях се срещат романтично-носталгични настроения и експресивни, монолитно третирани форми, акварелни преливи с пастьозно положени мазки.  „Родното” и „Европейското” еклектично се смесват и изграждат облика на художника Стоян Рангелов.
Автор:
СГНС
Публикация:
16.01.2006 г. 23:00
Посетено:
1199
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1654-zhivopis-i-risunki-na-stoyan-rangelov