Изложби

Изложба "Сирия: войната отвътре & Гражданската война в Непал"

Документална фотография на Олоф Ярлбро

Изложба "Сирия: войната отвътре & Гражданската война в Непал"


◊ СЪБИТИЕТО

Сирия: войната отвътре &
Гражданската война в Непал


Изложба документална фотография на Олоф Ярлбро

14.03. – 01.04.2013

ФотоСинтезис Арт център, галерия-сутерен, София, бул. "Васил Левски" 57

Откриване: 14 март (четвъртък) от 19.00 часа в галерия-сутерен на ФотоСинтезис Арт център.

С изложбата на шведския фотограф Олоф Ярлбро продължава проекта “Eye of the beholder” на галерия ФотоСинтезис, който представя военна фотография и фотожурналистика.

Фотографската изложба представя кадри от два документални проекта на Олоф Ярлбро, темата и на двата е гражданската война, продължаваща години и “необявена” в Непал и в разделената на две Сирия. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Фотографът посвещава на Непал три фотографски албума - “Падналото кралство”, “Каменната фабрика” и “Непал и Мао”.

Гражданската война в Непал започна през 1996 г. и продължи до 2006 г. Нестабилната политическа ситуация в страната в продължение на години силно е повлияла на структурата на непалското общество.
 
Фотографиите показват огромната бездна между богати и бедни, жертви и насилници. Преди всичко обаче те разкриват образа на една древна държава, застанала на прага на ускорена трансформация, на последната глътка въздух на Кралство Непал.

Сирия – войната отвътре: Напрежението в Сирия бе инициирано през март миналата година с масови мирни протести, които бързо се превърнаха в гражданска война между режима на президента Асад и бунтовниците. Според оценките на ООН в момента повече от 3 милиона сирийци, засегнати от конфликта, спешно се нуждаят от помощ. Очаква се броят им да нарасне до 4 милиона след година. Кадрите са от сирийския град Алепо, където фотографът снима сред бойците от бунтовническата ССА – свободната сирийска армия.

Фотографът Олоф Ярлбро е роден през 1978 в гр. Хелзингборг, Южна Швеция. Започва да снима още на 20 години и скоро решава да превърне заниманията с фотография в професия. На 22 години заминава за Ню Йорк, за да учи в Международния център по фотография (ICA), а по-късно се премества в Прага, за да учи документална фотография във FAMU (Академията за изящни изкуства, Прага). Той е автор на албумите “Падналото кралство” (2008), “Каменната фабрика” (2010) и “Непал и Мао” (2011). В момента Олоф живее в София и работи на свободна практика за по-дълги репортажи и различни фотографски проекти.


ПРОЕКТ "EYE OF THE BEHOLDER" НА ГАЛЕРИЯ ФОТОСИНТЕЗИС
 
“Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей

“Eye of the beholder”
e проект на галерия ФотоСинтезис, който представя военна фотография и фотожурналистика. До момента в рамките на проекта бяха представени изложбите “Гореща линия” на Васил Донев и Георги Кожухаров, “Истории без особена причина” на Елена Йончева и Николай Николов.

Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели на извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012 г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”.
 
Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свидетелство: "Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото."



Автор:
ФотоСинтезис Арт Център
Публикация:
12.03.2013 г. 15:18
Етикети:
арт новиниФотоСинтезис Арт центъризложбадокументална фотографияфотографияОлоф Ярлбро
Гражданската война в Непал
Сирия: войната отвътре
галерия ФотоСинтезис
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16536-izlozhba-siriya-voynata-otvatre-grazhdanskata-voyna-v-nepal