Изложби

Изложба голямоформатни фотографии и сценография от филма "Цветанка"

Представяне на филма в СГХГ

Изложба голямоформатни фотографии и сценография от филма "Цветанка"


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

Юлиян Табаков
"Цветанка"


14 март – 21 април 2013 г,
откриване 14 март, четвъртък, 18.00
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

"Цветанка" е поетичен филм за историята на България от XX век, разказана през погледа и невероятния житейски път на д-р Цветанка Гошева. 

Родена в заможно семейство, като дете Цветанка мечтае да стане актриса, но историята на България през XX век радикално променя съдбата й. XX век е уникален за България с резките преходи между три епохи – монархия, комунизъм и демокрация. Епохите се сменят, а заедно с тях се променят страната и хората, които живеят в нея.

“Цветанка е историята на моята баба – свидетел на тези три епохи. Нейният живот е показателен за живота на съвременниците, обществото и страната ни.” Юлиян Табаков, режисьор и автор на изложбата. 

Изложбата включва представяне на филма „Цветанка“ (сценарист и режисьор Юлиян Табаков, оператор Адам Нилсон, продуценти Мортен Нилсен, Мартичка Божилова), голямоформатни фотографии и сценография от филма.


◊ ЗА АВТОРА

Юлиян Табаков е международно установен млад автор с многобройни специализации в България и чужбина. Той има широк опит на работа с театрални и кино-режисьори от европейски мащаб, създавайки заедно с тях визуалната концепция, целостта и ядрото на възприятие на творбата. След като натрупва многогодишен опит като художник, скулптор и сценограф, той започва да използва практическия си опит като колаборатор и концептуалист по време на работа с водещи режисьори и да създава успешни собствени театрални и кинопроекти.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
11.03.2013 г. 13:12
Етикети:
Посетено:
1565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16525-izlozhba-golyamoformatni-fotografii-i-stsenografiya-ot-filma-tsvetanka