Изложби

Vivacom Аrt Hall представя най-доброто от съвременната българска фотожурналистика

Награждаване на победителите в конкурса БГ Прес Фото 2013

◊ СЪБИТИЕТО

В понеделник, 11 март, във VIVACOM Art Hall ще бъде открита изложба на най-добрите фотографии от 11-ото издание на ежегодния конкурс „БГ Прес Фото”. По време на събитието, в 18 часа, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова лично ще поздрави отличените от престижното международно жури, а като партньор и домакин на събитието, VIVACOM ще награди най-успешния млад фотограф.

Изложбата, която ще остане във VIVACOM Art Hall до 27 март, ще представи селекция от 150 от най-интересните снимки от конкурса, в който участваха близо 1700 фотографии от 96 автори.  


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Националният конкурс и изложбата на българска фотожурналистика БГ Прес Фото тази година акцентира върху съвременната документална и концептуална фотография. Основно внимание се отделя на младите фотографи и фотоисториите. Зададени са нови критерии за качество, които могат да бъдат изпълнени само от модерно мислещи и професионални автори с чувствителен поглед към своето съвремие.
 
Най-добрите снимки и истории измежду постъпилите близо 1700 фотографии бяха избрани от престижно жури с международно участие. На 2 март във VIVACOM Art Hall журираха Валентина Петрова (Асошиейтед Прес), Звездан Манчич (Център за развитие на фотографията, Белград и „Прес Фото Сърбия”), Никола Лаутлиев (Международни фотографски срещи - Пловдив), Евгени Димитров (агенция Булфото) и председател - Георги Георгиев - Джони. След това своите точки изпратиха по интернет и проф. Кенет Корбе (Държавен университет на Сан Франциско), Селина Дълнъп (фоторедактор на сп. „Иконъмист”), Младен Антонов (фоторедактор на бюрото на Агенция Франс-Прес във Вашингтон), Светлана Бахчеванова (фотожурналист, организатор на конкурса Fotoevidence), Дийн Кокс (фотожурналист на свободна практика и преподавател) и Джейсън Ешкенази (фотограф на свободна практика, куратор на Бурса Фото Фест).

На откриването в понеделник ще присъства лично Дейвид Алън Харви – значимо име в световната фотография, автор на „Нешънъл Джиографик” от 40 години, член на агенция „Магнум” и създател на списанието за съвременна документална фотография BURN MAGAZINE, който ще представи оценката си за участващите в конкурса. Събитието ще бъде водено от Александра Гюзелева-Шани и ще бъде излъчвано на живо по интернет на http://bgpressphoto.com. 


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
10.03.2013 г. 16:23
Посетено:
1170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16522-vivacom-art-hall-predstavya-nay-dobroto-ot-savremennata-balgarska-fotozhurnalistika