Изложби

Изложба на Хикмет Четинкая в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис

Изложба на Хикмет Четинкая в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя
изложба живопис

Хикмет Четинкая


07 март – 26 март 2013 г.

Откриването ще се състои на 07 март 2013 г. от 18,30 часа в галерията във Варна, ул. "Хан Крум" 8.
   
• Пресконференция на автора с медиите на 07 март 2013 от 11,30 до 12,30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" 8.
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

От 07 март 2013 год. в седемдесет и петата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи за първи път със самостоятелна изложба във Варна турския художник Хикмет Четинкая. С тази изложба галерията прави заявка за превръщането си от регионална в модерна европейска галерия, представяща не само български художници, но и гостуващи автори от други държави. Четинкая ежегодно се представя със самостоятелна изложба в елитната пловдивска галерия „Аспект“. Жизнерадостният и космополитен художник има сантимент към българската публика, която го приема изключително сърдечно и със симпатии. Вероятно това се дължи най-вече на колоритните му творби, разработващи една-единствена, но лесно разпознаваема тема – красотата на цветята и по-конкретно – на маковете. Скептиците ще се учудят как един творец може да се ограничи само в една тема или един творчески обект. Но фактите говорят най-красноречиво - реализирани повече от 52 самостоятелни изложби в Турция и Европа, участия в повече от 400 групови изложби, носител на Наградата за професионален успех на Ротари клуб - Каваклъдере, със собствени студия и школи с ученици в Анкара и Париж, член на Международния Съюз на художниците на пластичното изкуство – само това е достатъчно да покаже успеха, завоюван от Хикмет.
   
В двадесет и петте картини, изложени в галерия „Ларго“ ще открием основният обект на творческите търсения на турския художник – полското цвете мак. Изненадващо е как един-единствен образ може да бъде претворен и изобразен по толкова различни начини. Различни сезони, различни часове на деня, различни състояния на природата и маковете, тези нежни и ефирни цветя са съвсем различни. Един път са огнени и жизнени, друг път крехки и меланхолични, трети път са странно отчуждени от зрителя, в черно-бели ескизи, сякаш авторът иска да подчертае кърваво-червения им цвят още по-силно. Интересен избор за любимо цвете – в природата макът е символ на ярката индивидуалност, но и на нетрайността, на девствената чистота, съчетана с дивата непокорност. Макът сякаш е олицетворение на най-бунтарските човешки качества – ярък, цветен, жизнен, непокорен, огнен, блясващ и изгасващ за един ден, неподдаващ се на опитомяване и култивиране.
   
Ето и някои разсъждения на самия художник за неговия избор: „Наблюдавайки маковете, аз осъзнах, че те имат особено излъчване, което не е лесно да уловиш. Но след десет години наблюдения смятам, че маковете са като ориенталските танцьорки – можеш да им се възхищаваш, но не можеш да ги докосваш” – споделя Хикмет, визирайки нетрайността на мака, ако го откъснеш. „Затова мога да кажа, че те са независими, мимолетни, непокорни и не могат да се култивират. Те по-скоро ще умрат, отколкото да оцелеят, затова нямат търговска стойност. Техните ярки червени венчелистчета се появяват и изчезват бързо. Те са нежните невести на полетата, защото на турски „мак” означава „малка невеста”.
   
Изложбата в „Ларго“ продължава до 26 март.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Хикмет Четинкая е роден  през 1958 г. в гр. Коня, Турция. През 1982 година се дипломира във факултета по изобразително изкуство на Университета "Гази" в Анкара. Занимава се с изследвания, свързани с методите на обучение по изобразително изкуство, създава студио, носещо неговото име, и в последствие създава художествените галерии "Чанкая" и "Хера". Участва в създаването на студия за изобразително изкуство в Генералното Управление на Автомобилните пътища, Генералното Управление по водоснабдяването, Департамента на външната търговия и хазната, Щаба на въздушната логистика и други учреждения и организации, преподава уроци по рисуване и предоставя консултации в областта на изобразителното изкуство. През 2001 година е поканен да участва в Международния Световен Художествен Панаир в Стокхолм, Швеция. През 2002 година открива студио за художествено изкуство  в Париж, а по-късно и художествена галерия. Със свои приятели художници организира изложби в Атина, Москва, остров Кипър и гръцките острови (Патмос, Гирит, Санторини, Миконос), а три пъти в Париж представя сборни изложби под името "Вдъхновение, идващо от  Анадола", като се старае да превърне тези изложби в традиционни. Хикмет Четинкая активно участва в художествения живот в Турция – предимно в Истанбул и Анкара; реализирал е 52 самостоятелни изложби, 9 от които в чужбина. Има участия в повече от 400 групови изложби. Носител е на Наградата за професионален успех на Ротари клуб - Каваклъдере през 2006 и 2007 г. Художникът работи в студията си в Анкара и Париж и е член на Международния съюз на художниците на пластичното изкуство.  
  

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
06.03.2013 г. 20:52
Посетено:
1499
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16491-izlozhba-na-hikmet-chetinkaya-v-galeriya-largo-varna