Изложби

Изложба "Грации" на Светлин Ненов

Вълшебството на балета в картини

Изложба "Грации" на Светлин Ненов


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Париж-Москва” представя

изложбата ”Грации” на Светлин Ненов

8-31 март 2013


Светлин Ненов е роден на 19.10.1961 г. Завършил е живопис във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1987 г. Творческият му път е неразривно свързан с родната му Варна. Стилът му се отличава с абстрактно звучене, еднакво въздействащ, както с грацията на движението, така и с отношенията между персонажите, които той пресъздава в платната си. Авторът има участия в местни,национални и международни изложби и е носител на много престижни награди.

Открояващи са самостоятелните му изяви в галерия “Прибой” (Варна, 1989 г.), галерия “Славена” (Варна, 1990 г.), галерия “Палас 1” (Варна, 1993 и 1995 г.),Художествена галерия (Варна, 1994, 1995 и 1996 г.), галерия “Палас 2” (Варна,1996 г.), галерия “Дива” (Варна, 1996 и 1997 г.), Център за съвременно изкуство (Варна, 1998 г.), галерия “Артеа” (Варна, 1999 г.). Има и редица запомнящи се присъствия в Англия, Франция, САЩ, Русия, Норвегия, Германия и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Грации” е дебютното представяне на темата "балет" на Светлин Ненов в София, след регулярните му участия с изложби в морската ни столица, посветени на Международния балетен конкурс, провеждан на всеки 2 години.

В творбите си авторът пресъздава вълшебството на танца, в така изящно изиграните сложни движения, пресъздадени с лекота и грация, както и самата им динамика. Но той съумява да улови и това, което зрителят не вижда в края на спектакъла, а именно едно изпепелено от сценичния заряд и незабравима еуфория тяло, прикрито зад сценичната завеса.

Светлин Ненов отново се показва като чудесен колорист, като художник, който обича и владее цвета в неговите полихромни хармонии. Творбите му са издържани в нежни пастелни и светли гами.

Балетът е изкуство, отразяващо красотата. Ако зрителят се вгледа в детайлите на творбите, в ефирната грациозност на движенията, елегантността на маниера, ще открие, че балетът е съвкупност от сложни елементи, красота и възвишеност.

“Стилът ми е стил на художник, който търси духовните измерения на нещата и в изкуството, и в живота... Присъствието на човешка фигура има успокояващо въздействие. Човек винаги иска да се съизмери с нещо, за да се докосне по-лесно до изкуството. Така дойде и балетът като тема, която докoсва най-нежните струни в душата на човека. Всеки от нас е малко поет и мечтател,само трябва да го открие”
, казва Светлин Ненов.

Вернисажът ще се състои на 07.03.2013 от 18.30 часа. Откриването ще бъде съпътствано от балетен етюд.

Любителите на изкуството ще имат удоволствието да се насладят на творбите на изтъкнатия варненски художник от 8 до 31 март 2013 г.

Автор:
Йорданка Костадинова
Публикация:
05.03.2013 г. 00:14
Посетено:
1763
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16472-izlozhba-gratsii-na-svetlin-nenov