Изложби

Изложба "НХА... Актуално" в галерия "Дебют"

Представяне на специалност "Стенопис" на НХА

Изложба "НХА... Актуално" в галерия "Дебют"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „НХА... Актуално“

Представяне на специалност „Стенопис“ на НХА.

6.03.-21.03.2013

Откриване на 6 март от 18.00 до 20.00 часа,
галерия Дебют (Художествената гимназия)
бул. "Васил Левски" 62


За четвърта поредна година галерия „Дебют“ е домакин на изложба, която е част от съвместен образователен проект между Националната художествена академия и НУИИ „Илия Петров“, насочен към учениците от НУИИ „Илия Петров“ за създаване на интерес към специалностите на НХА. Тази година се представя специалност „Стенопис“, с работи на студенти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

С оглед на спецификата на галерия „Дебют“, като място, където учениците от Художествената гимназия се срещат с тяхна евентуална творческа перспектива, изложбата има за цел да представи специалност „Стенопис“ цялостно и максимално пълно, без да се набляга на отделни самостоятелни изяви.
 
Застъпени са обучението от началните етапи, до дипломната работа. Не се набляга на отделния участник, защото участниците са много повече от обичайните, колкото на творческия живот в специалността. Естествен доминант са дипломните работи, но зрителят ще може да види и етюди по рисуване и живопис, мозайки, стъклописи... и преди всичко проекти в пространството създадени в специалността през последните 5 години.

„Стенописта е уникален кръстопът на визуално знание и техники, обвързани с пространството. Тя е тотална с въздействието си и изказва значимото за обществото, още от зората на изкуството. Ако един художник иска да каже истина, най-добрият начин е да я реализира в мащабите на стенописта. Корените на специалността са в нашата православна идентичност и специалността продължава и днес тази мисия. Но храмът е само част от мисията на стенописеца. Всяко едно пространство както лично, така и обществено, е среда за творбата и тази многообразност налага както много знание, така и владеенето на огромен диапазон от техники: от класическите като темперна, сграфито, мозайка, стъклопис, пластично третиране, така и нови - свързани с дигиталните изкуства и неограничените светове на материалите, които свързваме със съвременния свят.

Подготовката на специалисти, притежаващи, както голям диапазон от технически знания и максимално широка визуална култура, така и творческото мислене да реализират творбите си в многообразието на заобикалящи пространства, от храма и музея до летището и инсталацията е нашата цел. Акцент на преподаването е творецът, способен да изкаже силно своите идеи с материали и техники - от мозайката до мултимедията и способен да намери своето място в динамично променящата се действителност не само в България, но и във все по-глобализиращия се съвременен свят.“
Доц. д-р Боян Добрев
Зав.-катедра "Стенопис"


. Изложбата се осъществява с любезното съдействие на НХА и Банка Пиреос.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
02.03.2013 г. 12:21
Посетено:
1564
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16457-izlozhba-nha-aktualno-v-galeriya-debyut