Изложби

Under Destruction. Фотографска изложба на Никола Михов

Фотографска серия, номинирана за награда на Салона на фотографията в Париж през 2012 г.

Under Destruction. Фотографска изложба на Никола Михов


◊ СЪБИТИЕТО

Under Destruction
Фотографска изложба на Никола Михов


5-31 март 2013 г.
Център за култура и дебат „Червената къща”

Откриване: 5 март (вторник) 18:30-21:00 ч.

Център за култура и дебат „Червената къща” представя серията на фотографа Никола Михов „Under Destruction”, номинирана за награда на Салона на фотографията в Париж през 2012 г.


ИЗЛОЖБАТА

Серията е заснета в китайския град Шънджън, намиращ се в непосредствена близост до Хонг-Конг. През 1979 г. Дън Сяопин обявява тогавашното рибарско селище за първата специална икономическа зона в страната. Днес само 30 години по-късно, Шънджън е сред най-бързо разрастващите се градове в света с близо 12 милиона жители.

В началото на 80-те години градът е застроен с гъстонаселени квартали, които приютяват мигриращи работници от всички краища на Китай. Днес много от тези квартали вече са разрушени, а други чакат реда си, заобиколени от небостъргачи, жилищни кули и градски магистрали.

Серията „Under Destruction” представя съдбата на "Ганся", последният подобен квартал в централната част на града. Когато градската управа решава кварталът, в който живеят близо 70 000 души да бъде разрушен, някои от жителите му отказват да напуснат, защото не могат да си позволят значително по-високите наеми за новите жилища. Така разрушаването на комплекса е забавено с повече от две години, което води до големи загуби за инвеститорските компании. Властите от своя страна спират подаването на вода и разрушават околните сгради.


◊ ЗА АВТОРА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участва в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата за фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012 г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. През юни същата година излиза неговата първа фотографска книга „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма”, издадена от „Жанет 45”, която попада в селекцията "The best photobooks of the year" на британското списание "British Journal of Photography.Център за култура и дебат „Червената къща”
ул. "Любен Каравелов" No 15
зала „Бeзименна”, зала „Гъливер”
Работно време:
Всеки ден между 10.00 и 19.00 ч.,
почивни дни: събота и неделя

Автор: Организаторите
01.03.2013 г. 18:10
Посетено: 1247
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16455-under-destruction-fotografska-izlozhba-na-nikola-mihov