Изложби

Непубликувани снимки и текстове в изложбата "Незаличимо"

115 години, запечатани в новините на БТА

Непубликувани снимки и текстове в изложбата "Незаличимо"


◊ СЪБИТИЕТО

Уникални, непубликувани и непоказвани досега кадри от архива на БТА ще разкрият какво е вълнувало България през три века. „Незаличимо” е името на изложбата, която ще бъде показана в галерия „Академия” от 4 до 9 март.

„Незаличимо” се открива официално на 4 март в 18:00 часа.

Организатор на експозицията е БТА в партньорство с Националната художествена академия, куратор е Иво Хаджимишев.

Мигове от събитията, през погледа на журналистите от няколко поколения и епохи, са запечатани в 45 табла. От Освобождението и първата Конституция, през годините на Княжество и Царство България, водовъртежа на войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС до събитията днес – всички те са събрани и оживяват в „Незаличимо”.


НЕЗАЛИЧИМО

БТА навърши 115 години. Достойна възраст, особено за медия. И както всяка годишнина - повод за поглед назад. Вглеждане, придобиващо особен смисъл във времена, когато очертанията на бъдещето са неясни. Тогава уроците на историята са основа за мъдрост – остров, на който да стъпим, когато е хлъзгаво – за да се огледа обществото наоколо, да види и познае себе си. Архивът на БТА пази историята – видяна през очите на медиите през 19., 20., 21. век – до днес. И помни пътя на журналистиката от първия бюлетин, написан с перодръжка и мастило през 1898 г., до дигиталната ера, когато информацията пътува почти със скоростта на светлината с едно натискане на „enter”. Днес националната информационна агенция отваря този архив като прозорец към събитията назад - защото има събития, незаслужено забравени и нито едно – незаслужено запомнено.

Изложбата показва живота, а и как е възприеман той, с какъв език е писано за него, как медиите са улавяли пулса на деня. 115 години от обществения, духовния, медийния живот на България оживяват. Струва си да бъдат видени, а още повече - осмислени.Автор: Леда Аврамова
01.03.2013 г. 15:37
Посетено: 999
Етикети: НХА, Иво Хаджимишев, галерия Академия, годишнина, БТА, изложба, 115 години БТА, Незаличимо
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16452-nepublikuvani-snimki-i-tekstove-v-izlozhbata-nezalichimo