Изложби

Изложба на "Каменоделно училище - Кунино"

Изложба скулптура

Изложба на "Каменоделно училище - Кунино"


◊ СЪБИТИЕТО

Национален дарителски фонд "13 века България"
и
„Каменоделно училище - Кунино”

имат удоволствието да представят изложба

Скулптура

Творби от камък на ученици от „Каменоделно училище - Кунино”

Откриване: 4 март, понеделник, 2013 г. от 18.00 часа
Галерия „Професор Васил Геров”,
София, кв. "Лозенец", пл. „Проф. Васил Геров” 1

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧИЛИЩЕТО

Каменоделното училище в Кунино е с 90-годишна история (създадено през 1921 г.) и единствено по своята уникалност и специфика на Балканите - едно от четирите такива в Европа. По старшинство е второ след чешкото, като по-млади са училищата в Италия и Германия. Завършилите ученици получават една актуална професия, която високо се цени на пазара на труда. Възпитаниците успешно се реализират не само в България, но и в целия свят.

За място на училището е избрано Кунино, защото има природни залежи от ценна суровина - бял варовик, също така е древно селище (от епохата на траките) с будно местно население, чийто поминък е каменоделието. Значителен  фактор са уникалните природни дадености на Кунино: рядко срещаното съчетание на едно място от скали, пещери, каньони, реката Искър, гори и плодородни полета.

Първият директор и учители-специалисти са поканени от Чехия поради липсата на такива кадри по това време у нас. Учениците придобиват две професии – скулптура и каменоделие от VII до XII клас. От 1925 г. до 2011 г. каменоделната школа в Кунино са завършили около 3000 млади българи. Учебното заведение има статут на училище по изкуствата към Министерството на културата, като е легитимно и за преквалификация на безработни по тази професия. Много от учениците заемат призови места и престижни награди в България и чужбина. Голяма част от завършилите продължават образованието си във висшата школа (НХА, ВИАС и други). Реализирайки се достойно в елита на българското изкуство, архитектура и каменоделския бранш.

Известни имена от завършилите скулптори, архитекти, строители: Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, Маньо Славов, Янаки Кавръков, доц. Стефан Янакиев, проф. Димитър Сотиров, Любен Черкезов, Иван Димчев и много други.




Автор:
НДФ "13 века България"
Публикация:
28.02.2013 г. 14:13
Етикети:
арт новини13 века БългарияИзложба скулптура
каменоделие
НДФ
Кунино
Каменоделно училище
Посетено:
2913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16446-izlozhba-na-kamenodelno-uchilishte-kunino