Изложби

Изложба на Иван Русев в галерия "Видима", Севлиево

Изкуствоведка от "Ермитажа" приветства живописта на Иван Русев

Изложба на Иван Русев в галерия "Видима", Севлиево
Иван Русев и Ирина Колбасова


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на художника Иван Русев в галерия "Видима", Севлиево


„Много се радвам от срещата си с художника Иван Русев, и че имам възможността да представя в нашия град творчеството му. Той е невероятно интересен, млад, талантлив, успешен и изключително творчески зареден човек! Удоволствие е да можеш да бъдеш полезен с нещо на талантливи хора - просто защото наистина го заслужават!”, с тези думи собственичката на галерия „Видима” Ирина Колбасова приветства автора на настоящата изложба.

Това е първото творческо гостуване на художника в Севлиево и той е очарован от топлите и откровени реакции на публиката. А работилата преди 25 години в „Ермитажа” в Санкт Петербург изкуствоведка Ирина Колбасова винаги е предпочитала „автори, в чиито работи успява да се види нещо различно, да се усети индивидуалността им.”


ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Иван Русев е съвременен художник, а както големият пловдивски изкуствовед Красимир Линков го определи „със своята живопис той ни отвежда в николатаневското време, когато ние в България сме усетили красотата на френския импресионизъм”. Силни думи, но точно назоваващи цялостното състояние на Русевите платна, смелия му замах и романтичния подбор на сюжети. В платната на художника се чете искреност. Силен е диалогът с природата – Русев не се притеснява да прескача от сюжет в сюжет. Докосне ли го някоя гледка – той сяда и рисува, няма спирачки, защото може да си го позволи. Свободата на духа, последвана от свободата на майсторското владеене на четката, го отвеждат до сюжети като „изоставен трактор от Странджа”, „булевард с автомобили в Бургас”, „колоездач в парка в София”, „море и скали в Синеморец”, „разходка пред арката на Лувъра в Париж”. Изброените до тук места свидетелстват за един непрестанно вдъхновяващ се от живота пътешественик. Едно такова пътешествие до Франция отвежда Иван Русев в гримьорната на френската певица ZAZ, след нейн концерт в Нанси. Художникът лично и подарява маслен портрет, а изпълнителката остава очарована. Артистичните изяви на Иван Русев в страната и чужбина са много и разнообразни. Той е първият българин, излагал в рамките на международния Festival du Touquet – Франция, както и първият български професионален художник, подкрепящ млади таланти от цял свят в международния Salon Arbustes в Mantes-La-Jolie, Франция.

Можете да се запознаете с творчеството на
Иван Русев до 25 март в галерия „Видима”, Севлиево, ул. "Васил Левски" № 3. Галерия „Видима” отваря врати преди 16 години и името й е свързано с най-голямото предприятие в града – „Идеал Стандарт - Видима”. Фокусът в дейността на галерията е насочен към представянето на съвременните творци, автори с ярко изразена творческа индивидуалност и смело артистично мислене.
        
Автор:
Мирела Караджова
Публикация:
25.02.2013 г. 16:22
Посетено:
2925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16425-izlozhba-na-ivan-rusev-v-galeriya-vidima-sevlievo