Изложби

Юбилейна изложба на Евгени Велев "Ангели с материални крила"

Изложба живопис и още нещо... в арт галерия "Париж-Москва"

Юбилейна изложба на Евгени Велев "Ангели с материални крила"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Париж-Москва”
представя

„Ангели с материални крила”
изложба живопис и още нещо...
на Евгени Велев

21 февруари – 5 март 2013 г. ,
вернисаж – 21 февруари 2013 г., начало 18:00 ч.


◊ ЗА АВТОРА, ИЗЛОЖБАТА И ОЩЕ...

Спомняте ли си, когато Пипи Дългото Чорапче тръгна на уморение (училище) и трябваше да нарисува нещо в клас? Тя излезе навън от рамките (чина) и започна да рисува своя любим кон Малък чичо на пода. И моята задача в момента прилича на тази ситуация. Човек не може в рамки и с малко думи да опише Евгени, наричан от някои Павароти, от други чудак, странник или просто Гената, а от мен на шега - гений. Той не се побира в рамки и определения, а още по-малко и това, което прави. Като започнем от големите му и още по-големи платна, до преподавателската му и научно-изследователска дейност в Университета по библиотекознание и информационни технологии, през експериментите му – творчески и житейски до..., но не на последно място истинското и вкусно вино. Виното, което прави и обича да споделя с приятели, е нещо повече – приложна магия за поети. Непредсказуеми понякога и странно-лъкатушещи, потоците на съдбата отвеждат художника в неочаквани посоки. Една от страстите му Христови е към нетрадиционната литература, която пише. За мен беше необичайно предизвикателство работата ми като редактор на романа му „Най-дългият таратор”. Нещата стават още по-сложни и интересни с появата на поетичната му книга „Нажежени пясъци”. Той умее да подклажда огън, но и да носи вода от кладенци, когато трябва да те запали за идея. И обикновено, аз му се „връзвам”. Защото му вярвам. Така се и създаде „Полукръг за художествени експерименти” в галерия „Ева” - с огън, вода, вино, картини и приятели.

Сега обаче това, на което с удоволствие ставаме свидетели е естествен природен феномен и житейски експеримент – Евгени на 50! Тържествата по повод рождението на доц. д-р Велев отекват по целия свят и започват със специално подготвената за галерия „Париж-Москва” негова изложба. В живота, казват, има случайности, но в повечето случаи, съдбовността опровергава случайността. По едно и също време картини на автора ще дишат паралелни животи в две европейски столици. Изложба на живописеца е подредена и в изложбената зала на издателство „Типография Наука“ в Руската Академия на науките в Москва.

Колко ли изненади ни очакват още?... В навечерието сме на раждането на новата поетична книга на художника – „Нажежени пясъци” с премиера в галерия „Средец” на Министерство на културата.

Евгени Велев е естествен, ексцентричен, но без поза и фалш и винаги е устремен към едно ново начало. Такова ще постави и в предстоящата изложба „Автопортрет на сянката ми“ в Народното събрание.

Пожелавам му, колкото и да са „Нажежени пясъците” под краката му, над него винаги да бдят „Ангели с материални крила”, за да има смелостта, вдъхновението и мъдростта да рисува Автопортрета на собствената си сянка.  
Райна Йотова


Автор:
Йорданка Костадинова
Публикация:
19.02.2013 г. 23:23
Посетено:
1570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16389-yubileyna-izlozhba-na-evgeni-velev-angeli-s-materialni-krila