Изложби

"Детето в нас" - изложба на Олга Гримсму Нилсен, Норвегия

Серия от гравюри, посветени на живота във всичките му измерения

"Детето в нас" - изложба на Олга Гримсму Нилсен, Норвегия


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Кралство Норвегия и
Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ)
представят

изложбата "Детето в нас" на Олга Гримсму Нилсен, Норвегия
21 февруари – 24 март 2013

Откриване: 21 февруари 2013, четвъртък, 18.00 часа, САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София


◊ ДЕТЕТО В НАС

Изложбата „Детето в нас“ е серия от гравюри, посветени на живота във всичките му измерения.

Гравюрите са вдъхновени от детски рисунки. Наблюденията ми върху децата, общуването с тях, собственият опит и спомените от детството, изпълнено с игри и приключения, са непресъхващ източник на вдъхновение.

Гравюрите изобразяват фигури, подобни на онези, които рисуват децата. Те се съчетават с моите мисли на възрастен човек и с моето разбиране за живота. Наивните рисунки с лекота се претворяват в гравюри, а характерната повърхност на дървения материал предразполага към използването на къси линии и стилизирани изображения.

Гравюрите носят ясно послание и голяма част от тях са черно-бели. Животът и светът около нас понякога изглеждат черно-бели и са изпълнени с контрасти. Отделни цветни акценти подчертават специфичните елементи в гравюрата, привличат вниманието и подсилват смисъла, вложен в заглавието им.

Хората възприемат гравюрите по различен начин, защото всички ние имаме свой собствен житейски опит, който ни кара да виждаме и схващаме света около нас различно. Всички ние обаче сме били и деца и носим детето в себе си през целия си живот.
Олга Гримсму Нилсен


◊ ЗА АВТОРА

Олга Гримсму Нилсен е родена през 1954 г. в Кристиансюн, Норвегия. Завършва Колежа за изкуства и занаяти в Осло през 1981 г. със специалност „Интериорен дизайн“. През 1990-1991 г. специализира скулптура и графика. Член е на Съюза на визуалните артисти в Норвегия (NBK).

Участва в множество изложби в Норвегия и чужбина - „Arte sem Fronteiras”, Португалия (2007); “International Biennial of Drawing Pilsen 2008”, Чехия (2008, 2010).

Печели първа награда за графика на галерия „Леседра“, България (2011).


Автор:
Иван Тенев, Посолство на Кралство Норвегия
Публикация:
18.02.2013 г. 16:23
Посетено:
1544
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16374-deteto-v-nas-izlozhba-na-olga-grimsmu-nilsen-norvegiya