Изложби

"Етюди" от Риту Сууд

Английска художничка в Галерия "Солерс"

"Етюди" от Риту Сууд


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Изложбата ще бъде открита в присъствието на авторката на 19 януари 2006 г. и ще продължи до 10 февруари 2006 г. Очакваме ви на познатия адрес: кв. Лозенец, ул. Галичица 37 от понеделник до петък между 11 и 19 часа


◊ СЪБИТИЕТО

След коледната изложба на млади български автори, галерия Солерс открива новата 2006 година с изложба отново на млад автор, но този път не български.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Английската художничка Риту Сууд е родена 1974 г. в Лондон. Завършила е колеж за изящни изкуства в Норуич. В творческата си кариера има 6 самостоятелни изложби и над 15 участия в значими групови проекти.

Контактът с художничката е направен на международния фестивал за съвременно изкуство BBI’2005 във Фрибург, Швейцария. Изложбата „Етюди” е първото й представяне в България. Младата авторка ще пристигне в България на 16 януари 2006 г. и ще остане в страната ни една седмица. По покана на галерия Солерс, Риту Сууд ще покаже свои голямоформатни рисунки и етюди, правени през последните години.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Характерно за картините на Риту Сууд са голите женски фигури, рисувани в човешки размер и представени в различни физически състояния. Поставени на неутрален, анонимен фон, видимата изолация на тези фигури и спецификата на тяхното положение впечатлява със своята емоционална дълбочина. Картините на Риту Сууд дължат много на анатомичния етюд, както и на умелото използване на цвета.

Окачването на творбите също е необичайно – всяка работа е опъната и монтирана директно върху стените на галерията, което осигурява една по-различна динамика на пространството. Този директен и семпъл начин на представяне чрез опъване предизвиква паралел между материалната и визуалната страна на картините.

В съвременния климат, привикнал повече към лесната сензация и определен „манифактурен” професионализъм, изложбата на Риту Сууд показва нейните качества като художник и предизвиква публиката с един своеобразен реализъм. Творбите й завладяват с наситени цветове и духовна извисеност.


◊ ЗА КОНТАКТИ

Златина Гонева, Галерия Солерс




Автор:
Златина Гонева, Галерия Солерс
Публикация:
12.01.2006 г. 20:07
Посетено:
220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1636-etyudi-ot-ritu-suud