Изложби

Антон Антонов с изложба в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

Импресия и експресия

Антон Антонов с изложба в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов”, Пловдив
представя

Изложба на художника Антон Антонов


Откриване: 14 февруари 2013 от 18.00 ч.,
бул. "Шести септември" 152, Легис център


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„На границата между доброто и злото ние сме най-живи”, четем в каталога на Антон Антонов. И в следващите редове: „Всъщност граница няма. Има красотата да съзерцаваш всичко в неговото единство.”

И ако това признание е кредо на художника, то той почти винаги  се придържа към него. Много от платната буквално са разделени на тъмно и светло, на нощ и ден. Ако има две лица, женското прелива от светлина, а мъжкото е негова сянка, която понякога преминава в анималистични очертания на дебнещ хищник. Често девичите образи са раздвоени – ясната страна е с изрисувани черти, неясната – с очи без ириси и зеници, без устни.

Но общото усещане винаги е за спотаена нежност – и в женските тела сред разцъфнали пролетни градини, и в пейзажите, прорязани от дъжд или облени от ярко слънце. Усещане, което се отразява и в чисто техничното изпълнение на творбите - в акварелното разливане дори на маслените бои.

Ето какво казва за Антон Антонов изкуствоведът Максимилиян Киров:

„Антон Антонов, заедно с чувствителността си към линията и цвета, разкрива една богата и изтънчена интелектуална природа, която винаги успява да укроти силата и остротата на чувственото възприятие при всяка среща на вътрешния му свят с другите, външни спрямо него реалности.

Характерна особеност на тази живопис е, че тя не прави никакви компромиси с чужди на пластичната й природа възможности. Тя не търси нито чисто графични въздействия, за да обогати линейния ритъм на композицията, нито обемни внушения, за да засили във възприятието на зрителя веществената значимост на предметния свят.

Тази живопис винаги си остава подвластна на цвета, колкото и да е поднесен нюансирано като единна тоналност, даже когато е съставена от драстично контрастни стойности между топло и студено. Тази живопис е поела в себе си всичко ценно, което ни донесе импресионизма като живописна система, основана върху взаимния контраст на цветовете от спектъра, за да го допълни с оная емоционална стихия на чувството, която идва от добре възприетите уроци на експресионизма.”

Импресионизъм, повлиян до голяма степен и от факта, че художникът е напуснал доброволно запрашената цивилизация, за да заживее близо до природата. Неговият колега Милко Божков споделя свои впечатления след приятелско гостуване в село Крачунка, близо до Дряново, където е ателието на Антон Антонов:

„Зеленият Балкан зад прозорците на ателието се отразяваше фовистично в натрупаните платна, виолетови сенки се люшкаха, разлюлени сякаш от някакъв внезапно появил се средиземноморски Мистрал, голите къпещи се на Сезан естествено лежаха край вирчетата на дряновската река. Няколко пъти съм казвал, че най-вероятно Антон е прероден френски живописец, влюбен в красотата на меките гънки на планината и широко отворените очи на модела си.”

 
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Антон Антонов е роден в София през 1962 година. През 1984 г. завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в класа на професор Александър Терзиев и професор Георги Костов. През 1989 г. е приет за член на СБХ.

Художникът започва своите изяви още на 15-годишна възраст в читалището в Дряново, където преминава детството му. Първата професионална изложба е през 1989 година в Сливен. Оттогава до днес има около 40 самостоятелни изяви. Гостувал е в галерии в много български градове, както и в Германия, Полша, Австрия, Словакия, Франция и други. Негови творби са притежание на колекцията на Кметството в град Шизуока, Япония, на колекцията на Токийския университет в Япония, на Кметството в град Чешка Будьовице, на музеи и галерии в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, Съединени американски щати.



Автор:
Ина Мирчева
Публикация:
12.02.2013 г. 16:04
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16340-anton-antonov-s-izlozhba-v-galeriya-zhorzh-papazov-plovdiv