Изложби

"Стъкло и глас" - изложба на Емилия Димитрова в Експо Баня София

Произведения от художествено стъкло, изработено с техниката фюзинг

"Стъкло и глас" - изложба на Емилия Димитрова в Експо Баня София


◊ СЪБИТИЕТО

От 13 февруари до 8 март 2013 г. Експо Баня София представя "Стъкло и глас", изложба на художника Емилия Димитрова.
В изложбата Емилия Димитрова показва свои уникални произведения художествено стъкло, изпълнени с техниката фюзинг. Фюзинг е сравнително нова техника, при която стъклото се обработва по специален начин и се изпича на етапи в пещ при температура от 750-850ºC. Работи се с елементи цветно или рисувано стъкло и в резултат се получава монолитен продукт. Техниката се използва както за много малки обекти, така и за големи пана и витражи.

Официалното откриване на изложбата е на 13 февруари 2013 г. (сряда) от 18.00 ч. Мястото е Експо Баня София на бул. "Мария Луиза" 16.

На събитието, освен на творбите от стъкло на Емилия Димитрова, ценителите на българското изкуство ще чуят авторски обработки на български народни песни от певицата и музикален педагог Илияна Найденова в изпълнение на формация "Кипри" и Клуб за народни песни при НЧ "Д. Динев" – община "Триадица", чийто ръководител е тя. Към дванайсетте певици от Кипри ще се присъединят и музикантите Бъни с перкусии и Хорхе с диджериду, които придават нестандартно звучене на песните.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА


В изложбата "Стъкло и глас" Емилия Димитрова се представя с рисуван фюзинг и с фюзинг на база релеф, като показва бижута, осветителни тела и стенни пана. Уникалността на рисуваните творби на Емилия Димитрова е в боите, които тя използва. Те са създадени на базата на химически формули, разработка на Елза Крумова - керамик, с която авторката е работила в чужбина. Калъпите с които работи Емилия Димитрова също са уникати, нейна собствена изработка. Лампите и аплиците са направени със сътрудничеството на Енчо Карамански.

Авторът Емилия Димитрова озаглавява изложбата си "Стъкло и глас", защото тя е вдъхновена от гласa на певицата Илияна Найденова. Глас, който прославя красотата на българския фолклор в Европа, Азия и Америка. Връзката между художничката и певицата се корени още в детството им. Те са от един род, израснали в един град.

В навечерието на празника Трифон Зарезан, заповядайте в Експо Баня София, изложбен център на Roca, на представяне на традиционно изкуство и новаторски техники и стилове.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Емилия Димитрова. Завършва ССХУ за изящни изкуства „Илия Петров”, София. През 1998 г. се дипломира като магистър със специалност монументални изкуства и стенопис в Национална художествена академия, София. Има множество самостоятелни изложби и изпълнения на стенописи, витражи, стъклописи в частни домове, ресторанти и др.

. 1997-1998 Икони в Софийска духовна семинария. Вселенският патриарх в Цариград притежава нейна икона.
. 1999-2006 Църкви и параклиси в Осоица, Горна Малина, Габра.
. 2000 Витражи и мозайки в централната сграда на „Булстрад”, София.
. 2005 Печели II награда на дарителска програма на Форд мото пфое - параклис „Св. Илия”.
. 2005 Витраж с височина 7,5 м в католически манастир „Сестри евхаристинки”, София.
. 2006 Витражи и стенопис на частен параклис „Св. Троица”, Искърско дефиле.
. 2007-2009 Работи в Тунис в областта на художественото стъкло.
. 2007 Стенопис на параклис „Св. св. Петър и Павел”, Лакатник.
. 2008-2009 Печели меценатска програма на Софийска община за реставрация на стенописи и иконостас на църква „Св. Петка”, Кремиковци.
. 2009-2012 Реставрация на стенописи и иконостас в ц. ”Св. Димитър”, Доганово.



Автор:
Експо Баня София
Публикация:
09.02.2013 г. 15:42
Етикети:
арт новиниRocaЕкспо Баня Софияхудожествено стъклоизложба
Илияна Найденова
фюзинг
Емилия Димитрова
Стъкло и глас
Посетено:
1981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16324-staklo-i-glas-izlozhba-na-emiliya-dimitrova-v-ekspo-banya-sofiya