Изложби

Изложба в Сливен с творби на Генко Генков

По случай 90 години от рождението на художника

Художествените галерии в Сливен, Бургас, Ямбол, Стара Загора и Казанлък разкриха фондовете си за експониране на сбирка от картини, документи и рисунки, показваща художествените търсения на именития български творец. Зала „Сирак Скитник” в града под Сините скали събра ръководители на общината и областта, ценители и почитатели на модерното изкуство, майстори на четката, много граждани, които отдадоха почит към таланта на Генко Генков и юбилейната му 90-годишнина.

Изложбата бе открита от директорката на ХГ „Димитър Добрович” в Сливен Даниела Ненчева, която предостави думата на кмета на града Кольо Милев, изразил удовлетворението си заради съхранението от културния институт на част от художественото наследство на Генко Генков. „За неговата смелост в изкуството някои го наричаха „луд гений”, но той безспорно остави на публиката изключително въздействащи и оригинални творби”, подчерта ораторът.

Доцент и експерт-консултант по изкуствознание Марин Добрев (катедра „Педагогически и социални науки” към Тракийския университет, Стара Загора) разкри интересния с изображенията и зарисовките си на „българското”: (природа, градове, уникални кътчета и места от Отечеството ни) свят на живописеца. Бе очертан неравният му път в изкуството - с акценти върху неоценимата школа на Борис Митов и проф. Дечко Узунов, негови учители в Художествената академия в София, която завършва през 1948 година, както и сложния процес на търсене своя истински и оригинален „почерк” в „модерния авангард”.

Талантът му и характерът на човек и творец обуславят неговия път в развитието - през съпротивата и неприемането от някои среди в миналото: житейската и творческа пътеки криволичат от рождението в с. Чоба, Пловдивско, учение в Полукласическата гимназия в Бургас и активното включване в художествения живот на България - до експонирането на творби в най-представителните места за изобразително изкуство в света: Париж, Москва, Варшава, Ню Йорк... Чест е за художествените галерии на страната ни да притежават картини от имения Г. Генков, като платната му красят колекциите на частни „събирачи” в чужбина и в залите на Музея за съвременно изкуство (Париж), в музеите „Пушкин” (Русия) и „Гугенхайм” (САЩ). През 1993 г. и в 2006 година ценителите се наслаждават на последните му самостоятелни изложби.

Присъстващите на настоящата изложба в Сливен бяха запленени от грейналата зала - в карминени и на бургундското червено багри, прорязвани и от зеленото, от тюркоазено и електриково-синьото в картините на „талантливия Генко”, както го наричаха сливенци. През различните периоди щрихът носи своите отлики: в багрите, композицията и подхода му на „скулптор” в живописта, с отразяването сякаш на едни извечни и трайни пред ерозията на времето „изображения-знаци”... Някои от тях имат излъчване на творби от керамика, защото и самият автор „забъркваше” своята многобагрена амалгама незнайно как, но и с включване на специфични пигменти в боите... Генко Генков във всичко бе „себе си”: в творческия процес и резултата от него, в облеклото и словесното си себеизразяване, сътворявайки естественото излъчване на една колоритна и одарена същност...

Негови думи свидетелстват за желанието му да твори в Сливен, където се връщаше и намираше спокойствие и хармония, харесвайки белосаните някога къщи, но и неодобрението - на по-късен етап - да ги види боядисани „като шарени бонбони”...

Единствено датирането през годините на платната, неподражаемия дух и художествена визия на къщите, дърветата, красивите места от българските градове, пътеките, както и едрите му мазки и фактура, отличават тези носещи физиономичния лик на местата, но и природата на своя създател, картини... Той ги онасловяваше с думата „пейзаж” и всички те: червенобагрени и в тоновете на изпечената керемида - като неговия нрав - разкриват българския характер и дух: с една Генковска пестеливост и минимализъм на щриха...

Творецът беше удостоен с най-високото отличие на община Сливен: Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”. Носител е и на орден „Кирил и Методий”, III степен.

Настоящата изложба е значимо - с преживяванията от досега с един свят - културно събитие за съгражданите ни...

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.02.2013 г. 14:17
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16317-izlozhba-v-sliven-s-tvorbi-na-genko-genkov