Изложби

"Венец от тръни" - изложба на Иван Чакъров в галерия "Възраждане"

Втора изложба от проекта "ХХІ век. Библията и художниците"

"Венец от тръни" - изложба на Иван Чакъров в галерия "Възраждане"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Възраждане" представя

"Венец от тръни"
изложба живопис на Иван Чакъров

12.02. - 04.03.2013 г.

Втора изложба от кураторския проект на Краси и Сим Алексиеви "ХХІ век. Библията и художниците"
 

◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИКА

Изложбата, под име “Венец от тръни”, показва десет големи платна, свободна интерпретация на творби по библейски сюжети на велики световни творци. Авторът почти навсякъде използва елементи от чуждите картини, за да изобрази своята трактовка, своя смисъл, своя замисъл по темите. Неговите интерпретации почти не изказват откъде са тръгнали и звучат много лично, много свободно и най-вече изключително съвременно. "Тайната вечеря", "Мария Магдалена", "Христос с трънения венец" не поразяват с многословност, със заиграване по широко известните ситуации и детайли. Те са някак интровертни и монологични и въздействат силно именно с прибраността на сюжета, с покъртителния факт от върховния личен миг на страдание и изкупление.

Със семпли средства, но с много концентрирана енергия, авторът е развил известни сюжети и герои в тяхната кулминация на преживяванията им във вярата и в името на вярата.
Краси Алексиева, 2012 г.

 
Иван Чакъров е роден през 1971 г. в Пловдив. През 2002 г. завършва НХА, София със специалност живопис при проф. Теофан Сокеров. От 2007 г. е преподавател по живопис в НГСЕИ, Пловдив. Има осъществени 9 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива. Носител е на две награди за живопис от Академичен конкурс „Марин Уста Генов” – 2000 г. и 2001 г.

Автор: Дима Алексиева
06.02.2013 г. 14:43
Посетено: 1920
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16302-venets-ot-trani-izlozhba-na-ivan-chakarov-v-galeriya-vazrazhdane