Изложби

"European.compressions" - изложба на Андрей Рашев

Урбанистична фотография в галерия "Графит"

"European.compressions" - изложба на Андрей Рашев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Графит" представя

"European.compressions"
Изложба на Андрей Рашев

7.-28.02.2013
Откриване - 07.02., четвъртък, 18:30 часа

Две години след откриването на Галерия Графит през м. февруари 2011 г., отново пресичаме пътищата си с една от любимите ни столици Берлин. От Българския културен институт в Германия идва първата ни изложба за 2013 година “Европейски компресии”, която е втори самостоятелен проект на младия оператор и фотограф Андрей Рашев.


◊ ИДЕЯТА

През 21. век съвременният град е доста претоварен с информация, реклами, хора, коли, задръствания... Всичко това е част от ежедневието ни, всичко това ни заобикаля и дори не го забелязваме, без значение в коя точка на Европа се намираме, от изток до запад. Именно това е идеята на изложбата “Европейски.компресии”, да покаже как в една много малка отсечка присъстват много планове в дълбочина като всеки план ни носи определена уникална информация за мястото, държавата, културата, хората. По аналог на компресираните компютърни файлове, в които в един файл може да се съдържа много разнообразна информация, от където идва и името като игра на думи - вместо импресии е компресии, така авторът е решил и по-различния формат на цялата изложба.

Публиката ще може да открие своя план във всеки един кадър от градовете: София, Берлин, Барселона, Инсбрук, Истанбул, Падова, Венеция, Рим, Загреб, Будапеща и Виена.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Андрей Рашев завършва “Кино и ТВ Операторство” в НАТФИЗ през 2008 г. Зад гърба си има 2 пълнометражни документални филма, повече от 10 късометражни филма като оператор и 5 като режисьор. През 2012 в 2 поредни издания е в топ 10 на “Aarhus short film challenge” в Дания. Носител е на наградата „Рано пиле” (2006) за операторство с филма “Механизъм”. Работи като отговорен оператор за продукции на ТВ7, НОВА и бТВ и като фотограф за лайфстайл списания. Дебютната му изложба „Кино портрети” е през 2011 г. и включва 35 авторски портрета, подчинени от една обща визия - филмовата. Сред тях са Райна Кабаиванска, Лина Златева, Стефани Кочева, Диляна Попова, Йоана Темелкова, Герасим Георгиев. Оператор по професия, авторът пренася света на киното и във фотографиите си и показва чрез двете изкуства един хибриден продукт, който поставя задача на зрителите - да видят тези герои в един имагинерен свят.

Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
05.02.2013 г. 20:53
Етикети:
арт новиниГалерия Графитфотографияизложба
урбанистична фотография
Андрей Рашев
Посетено:
1601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16288-european-compressions-izlozhba-na-andrey-rashev