Изложби

Изложба фотография на Михал Кренц в Полски институт

Шарки от рая и други истории

Изложба фотография на Михал Кренц в Полски институт


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София представя
изложба фотография на Михал Кренц

Paradise Patterns and Other Stories

Шарки от рая и други истории

Откриване на 5 февруари 2013 г., вторник, 18.00 ч.,
Полски институт, ул. „Веслец“ № 12
 

С участието на автора


◊ ИЗЛОЖБАТА

Проектът Paradise Patterns and Other Stories... (Шарки от рая и други истории) е запис на пътуванията на автора по България през пролетта на 2012 г.

Изложбата включва прекрасни, изпълнени с настроение фотографии на хора, градове, квартали, празни пространства със специфична атмосфера от различни авторски цикли - Paradise Patterns, B People, Duos, Melancholie и др. Очите на чужденеца, несвикнал с българското ежедневие, веднага забелязват интересни човешки „екземпляри“, необичайни фасади на жилищни блокове, усмивки на девойки, „несресани” входове на стари къщи… Нетипични фотографии на една стара и нова България.

„… Записаните в жестове, лица и пози истории са и портрет на съвременна България. Историята се ражда в местно време, присъщо само на България, което тече отделно от световното време. Тези истории се раждат между Римската и Османската империи, между комунизма, настоящето и бъдещето. Техен фон са природата и следите от множеството цивилизации, начертали историята на различни места. И присъствието на техните духове се усеща в работите.” (авторът)

Изложбата продължава до 19 март 2013 г.


◊ ЗА АВТОРА

Mихал Кренц (1980) – фотограф, художник, архитект, следвал в Гданск и Берлин. В различните области на изкуството изследва сложните взаимоотношения между хората и мястото, където живеят. Водещ на авторска тв програма, представяща не особено популярни артистични събития под формата на филми. Той е сценарист и режисьор на няколко късометражни филми (през 2011 печели наградата в категорията си на Sofia Film Festival Short Film Challenge за видеоклип на групата Viperfish „Right where I Belong”, на който е сценарист и режисьор). Представял е фотографии, картини и асемблажи в Полша, Корея, Германия, Хърватска и Португалия.
Автор: Полски институт - София
01.02.2013 г. 17:20
Посетено: 756
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16273-izlozhba-fotografiya-na-mihal-krents-v-polski-institut