Изложби

Изложба на Милчо Костадинов в галерия "Астри"

Актова и пейзажна живопис

Изложба на Милчо Костадинов в галерия "Астри"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Астри" представя
 
Милчо Костадинов
живопис

6-26 февруари 2013

Откриване: 6 февруари, сряда, от 18 часа
Галерия "Астри" - ул. "Цар Самуил " 34, София 1000


Произведенията, включени в настоящата изложба са работени 2011-2012 и са разделени в два цикъла - актова живопис и софийски пейзажи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Погледът веднага е привлечен от поредицата женски образи. Привлича не толкова голотата, колкото характерът, изразен чрез нея - на модела и на художника.

Всяко платно е много лично; като че ли художникът е синтезирал чисто творческите си търсения с тези на личността си. На моменти плътта е изграждана съвсем леко, с тънки слоеве силно разредени бои; изглежда съвсем като акварел. В следващите боите се сгъстяват, като изстъргани от палитрата са и хвърлени върху платното. Някъде боите се стичат, на друго място детайлът е съвършен.

Топлината на телата е почти осезаема. Ръката, която придържа тежката коса всеки момент ще се разтвори и косите ще се разпилеят по гърба; устните ще изпуснат цигарения дим; обърнатият гръб ще се извърне и разговорът ще продължи… Предизвикателни в младостта си, артистични, интелектуални или умиротворени на прага на зрелостта, образите са живи и смислени.

Забележителното е, че подходът към градските пейзажи е аналогичен; усещането е, че наблюдаваме „портрета” на отделна сграда или улица. Къщите са изпълнени с обитатели, в задните дворове между кооперациите се чуват звуците на ежедневието, трамваите подрънкват по булеварда и неволно се усеща атмосферата на града от 60-те години.


Милчо Костадинов
. Роден е 1977 година в Бургас. Завършва Художествената академия в класа на акад. Светлин Русев. Изминалите от тогава 12 години са години на самостоятелни търсения в посоката на импресионизма. Днес Милчо Костадинов е художник със свой облик и характер, разпознаваем и ценен. Представял е изкуството си в София, Люксембург, Истанбул.


Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
01.02.2013 г. 14:46
Посетено:
3282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16271-izlozhba-na-milcho-kostadinov-v-galeriya-astri