Изложби

"Uncle Man" - изложба на Антонин Ират

Изложба тайнствени обекти в Чешки център - София

"Uncle Man" - изложба на Антонин Ират


◊ СЪБИТИЕТО

Чешкият център представя

Антонин Ират: Uncle Man


5.2.2013 - 1.3.2013

Откриване в присъствието на автора
Антонин Ират и куратора Катарина Ухлиржова - на 5 февруари от 18 часа в галерията на Чешкия център, ул. "Раковски" 100.

Цикълът обекти и фотографии "Uncle Man" е вдъхновен от любимия чешки, детски комик Чичо Йедличка (Strýček Jedlička, 1923-1993), който, колкото и да е парадоксално, според негови съвременници не е обичал деца. Това несъответствие инспирира Антонин Ират към творби, черпещи идеи от този факт и имащи много общо с Чичото.

Чичо Йедличка е само вдъхновението. Работите, които възникват са резултатът и функционират без да е необходимо запознаване с причината. Инсталацията от обекти и фотографии образуват един вид приказка, т.е. история скрита между редовете.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Чрез дребни трикове, Антонин Ират приближава и обогатява реалността. Донякъде недодялано и дръзко той я разклаща и разлюлява. Вмъква в обикновеното ежедневие иронични бисери, забързани софистични прозрения, малки и по-големи невероятни открития, неотложни въпроси. Когато и да поиска, Ират искрено и с невероятно желание разклаща безопасната равнина, по която като че ли автоматично крачат нашите усещания. Дадаизъм. Пънк. Романтика. Уханието на изминалата вечер. Изцелителното докосване на шамана. Загорялата вечеря. Дивите животни в идиличната градина на познанието. Докато през това време Медуза със затворени очи тихо сресва змийските си коси пред огледалото. Остри могат да бъдат думите, както и ножиците в ръцете върху семейния албум. Притъпено може да бъде нашето виждане.

Люлките сами се люлеят, дърветата се въртят и не само децата очакват чудеса. Uncle Man е странна фигура, която точно в този момент, между редовете и между сенките на отделните моменти, разказва история за това какво тепърва ще ни се случи…

Затова Uncle Man е подходящо и достатъчно тайнствено название на цикъл обекти, фотографии и малко пърформанс, които правят тази изложба.“

Катарина Ухлиржова, куратор


Автор:
Чешки център - София
Публикация:
31.01.2013 г. 15:08
Етикети:
арт новиниИзложбаСофияЧешки културен център
Strýček Jedlička
Чичо Йедличка
Uncle Man
Антонин Ират
Катарина Ухлиржова
Посетено:
1178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16262-uncle-man-izlozhba-na-antonin-irat