Изложби

Изложба "Атон - люлка на вярата" в галерия Възраждане

Изложба живопис на Васил Петров

Изложба "Атон - люлка на вярата" в галерия Възраждане


◊ СЪБИТИЕТО

С изложба живопис „Атон – люлка на вярата” на Васил Петров започва новата година в галерия "Възраждане".

Изложбата ще се открие на 22.01.2013 г. и ще продължи до 11.02.2013 г.


Васил Петров е роден през 1961 г. През 1981 г. завършва училище за изящни изкуства „проф. Илия Петров”, София и Учителски институт. Има осъществени към 40 самостоятелни изложби и множество общи такива. Член на СБХ и Международната фондация за пластични изкуства IAA, UNESCO. Носител е на девет награди за творчеството си.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Картините от изложбата „Атон - люлка на вярата” са сътворени след посещението на Васил Петров на Атонския полуостров, с неговите манастири, скитове и лаври. Обсебен от особената магия и прочувственост на мястото, от неговата чистота и мистична красота, авторът създава цикъл картини, пропити с преклонение, възхищение и вяра в непреходността и величието на това място. Място, обитавано от дълбоко вярващи в Христовата вяра люде, обрекли се до живот на тази вяра, ограничили се, отказали се от всичко светско в нейно име.

В творбите е закодирана, чрез красотата на природата и сътворените от човешки ръце манастири, именно силата на вярата в Бога и неговото всеприсъствие.

Прекрасен живописец и прочувствен тълкувател на колорита, авторът е създал творби величави, магични и сложни за тълкуване.
Краси Алексиева, 2013 г.

 

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
18.01.2013 г. 16:11
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16168-izlozhba-aton-lyulka-na-vyarata-v-galeriya-vazrazhdane